Περισσότεροι από 50 πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κάλεσαν τα περισσότερα από 190 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να καταλήξουν σε διεθνή συμφωνία για την πρόληψη της πανδημίας.

Μια συμφωνία για την πανδημία είναι "απαραίτητη για να διασφαλίσουμε το κοινό μας μέλλον", δήλωσαν χθες σε κοινή επιστολή τους πρώην πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ.

"Μόνο ένα ισχυρό παγκόσμιο σύμφωνο κατά των πανδημιών μπορεί να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από την επανάληψη της κρίσης CοViD-19, η οποία προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους και εκτεταμένη κοινωνική και οικονομική καταστροφή, ιδίως λόγω της ανεπαρκούς διεθνούς συνεργασίας", τόνισαν.

Οι υπογράφοντες ήταν πεπεισμένοι ότι η επόμενη πανδημία ήταν μόνο θέμα χρόνου. Επομένως, "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην είμαστε προετοιμασμένοι". Αυτό που χρειάζεται είναι "μια αποτελεσματική, πολυτομεακή και πολυμερής προσέγγιση για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των πανδημιών".

Αυτή και την επόμενη εβδομάδα διεξάγονται διαβουλεύσεις στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη σχετικά με μια διεθνή συμφωνία για την πρόληψη της πανδημίας, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο. Ωστόσο, μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και του ΠΟΥ.

Ως εκ τούτου, οι υπογράφοντες την έκκληση φοβούνται ότι η συμφωνία δεν θα οριστικοποιηθεί εγκαίρως ώστε να εγκριθεί από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο.

Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus απέρριψε για άλλη μια φορά έντονα τους ισχυρισμούς που κυκλοφορούσαν σε διαδίκτυο και αλλού ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία για την πανδημία θα περιόριζε την κυριαρχία των κρατών μελών του ΠΟΥ.

Η κατηγορία αυτή είναι "εντελώς ψευδής", επεσήμανε. Πέρυσι, ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Elon Musk, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης της διαδικτυακής πλατφόρμας X, προειδοποίησε επίσης ότι τα κράτη " να μην παραχωρήσουν εξουσία στον ΠΟΥ" στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για την πανδημία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη του 2019.

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ήταν επίσης απροετοίμαστα για την πανδημία.

Για παράδειγμα, η έλλειψη εμβολίων κατά του κορωνοϊού εμπόδισε την καταπολέμηση του ιού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες αποφάσισαν να μην αφήνουν πλέον την παραγωγή εμβολίων σε μεγάλο βαθμό σε μεμονωμένες χώρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά