Ερευνητές του University of Copenhagen αναφέρουν ότι το κάπνισμα προάγει την ανάπτυξη περισσότερου λίπους στην κοιλιά.

Ερευνητές του NNF Center for Basic Metabolic Research αναφέρουν ότι η έναρξη του καπνίσματος και το κάπνισμα δια βίου μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά- και ιδιαίτερα το σπλαχνικό.

Αν και οι καπνιστές τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος από τους μη καπνιστές, ερευνητές δηλώνουν ότι επίσης έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά (και σπλαχνικό).

Η νέα έρευνα  δείχνει υποστηρικτικές ενδείξεις ότι το κάπνισμα ενδεχομένως μπορεί να προκαλεί την αύξηση αυτού του είδους του λίπους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για τη στατιστική ανάλυση την Μενδελιανή τυχαιοποίηση. Συνδύασαν πολλά γενετικά αποτελέσματα από έρευνες με συμμετέχοντες ευρωπαϊκής καταγωγής εστιάζοντας στην έκθεση στο κάπνισμα και στα επίπεδα κατανομής του σωματικού λίπους.

Επειτα χρησιμοποίησαν προηγούμενες γενετικές έρευνες για να εξετάσουν ποια γονίδια δείχνουν σχέση με τις συνήθειες καπνίσματος και την κατανομή του σωματικού λίπους.

Στη συνέχεια γενετικές πληροφορίες βοήθησαν να διαπιστωθεί αν άνθρωποι με γονίδια που συνδέονται με το κάπνισμα, συνήθως έχουν διαφορετική κατανομή λίπους.

Ο Dr. Germán D. Carrasquilla, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι το να αρχίζει κάποιος το κάπνισμα και το να καπνίζει δια βίου θα μπορούσε να προκαλεί αύξηση του λίπους στην κοιλιά, όπως φαίνεται από μετρήσεις αναλογίας μέσης/ισχίου. Σε περαιτέρω ανάλυση φάνηκε επίσης ότι ο τύπος του λίπους που αυξάνεται είναι πιο πιθανό να είναι σπλαχνικό παρά υποδόριο.

Η επίδραση του κάπνισμα τος στο λίπος στην κοιλιά φάνηκε να συμβαίνει άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως χρήση αλκοόλ, ΔΕΠΥ ή κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι γενετικές ποικιλομορφίες συνδέονται πιο ισχυρά με αυξημένο σπλαχνικό λίπος έναντι του υποδόριου.

Η μελέτη για το κάπνισμα περιλάμβανε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που ξεκίνησαν να καπνίζουν και 450.000 δια βίου καπνιστές.

Η μελέτη κατανομής του σωματικού λίπους περιέλαβε πάνω από 600.000 ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Addiction.

Πηγές:
Addiction.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά