Παχύσαρκα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης μελλοντικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο European Congress on Obesity  και τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Γενικά οι πιθανότητες ένα παιδί να αναπτύξει πολλαπλή σκλήρυνση παραμένουν πολύ χαμηλές. Όμως οι Σουηδοί ερευνητές πιστεύουν ότι η σχέση θα μπορούσε να εξηγεί τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισής της.

Ο Claude Marcus, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι η πολλαπλή σκλήρυνση έχει αυξηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες και η παχυσαρκία εκτιμάτο ότι είναι σημαντική αιτία. Χάρη στο σχεδιασμό της έρευνας (προοπτική μελέτη) μπορούν οι ερευνητές να επιβεβαιώσουν τη θεωρία.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από το 1995 έως το 2020, που συλλέχτηκαν από το Swedish Childhood Obesity Treatment Register.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ το 0,06% των μη παχύσαρκων παιδιών στη συνέχεια εμφάνισαν πολλαπλή σκλήρυνση, το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε σε 0,13%, σε ανθρώπους που στην παιδική τους ηλικία ήταν παχύσαρκοι.

Τα δυο τρίτα των περιστατικών συνέβησαν σε κορίτσια-το ποσοστό μοιάζει με το γενικό ποσοστό της πάθησης που παρατηρείται σε γυναίκες έναντι των αντρών.

Η νόσος διαγνώστηκε σε περίπου ίδια ηλικία κατά μέσον όρο-στα 23- άσχετα από το ιστορικό βάρους.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο απόλυτος κίνδυνος στα παχύσαρκα παιδιά να εμφανίσουν στη συνέχεια πολλαπλή σκλήρυνση, παρόλα αυτά είναι πολύ χαμηλός.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο