Ο Dr. Gary G. δεν είχε πολύ καιρό ζωής. Σκληρό κοκτέιλ χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και ανοσοθεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο στον πνεύμονά του, είχε καταστρέψει μόνιμα τους πνεύμονές του και είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο ήπαρ του.

Όμως ο  69χρονος ασθενής, από την Καλιφόρνια, πνευμονολόγος ο ίδιος, παραμένει ζωντανός χάρη σε επαναστατική συνδυαστική μεταμόσχευση πνεύμονα –ήπατος, αναφέρουν οι γιατροί του στο Northwestern Medicine του Σικάγο.

Από όσο γνωρίζουν οι γιατροί του, είναι το πρώτο γνωστό περιστατικό τις ΗΠΑ όπου ασθενής με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα έχει υποστεί επιτυχή μεταμόσχευση πνεύμονα- ήπατος, δήλωσε ο Dr. Ankit Bharat.

Τον Μάρτιο του 2023 ο ασθενής άρχισε να βήχει και να χάνει βάρος. Απεικονιστική εξέταση αποκάλυψε καρκίνο στον πνεύμονα σταδίου 3.

Ακολούθησε δύσκολη αγωγή με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.

Στα μέσα Ιουλίου νοσηλεύτηκε με σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι πνεύμονές του είχαν βλαφτεί ανεπανόρθωτα από την ανοσοθεραπεία και θα έπρεπε να τους αντικαταστήσει.

Ο ασθενής στράφηκε στους γιατρούς του Northwestern University οι οποίοι του έσωσαν τη ζωή. Η ανοσοθεραπεία επίσης του προκάλεσε κίρρωση του ήπατος.

Τον Σεπτέμβριο έφτασε στο Σικάγο και περίμενε στην ΜΕΘ τα όργανα από δότες. Μετά από 12 ημέρες στη λίστα αναμονής, έλαβε νέους πνεύμονες και ήπαρ από τον ίδιο δότη σε μια εγχείρηση που διήρκεσε 10 ώρες.

Εξι μήνες μετά την εγχείρηση ο ασθενής δεν έχει σημάδια καρκίνου στο σώμα του και δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ο ασθενής θα παραμείνει στο Σικάγο το καλοκαίρι για παρακολούθηση.

Όπως δήλωσε, δεν θα ήταν ακόμα εδώ χωρίς την ομάδα που τον ανέλαβε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άντρες με παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κακή υγεία της καρδιάς στο μέλλον  [μελέτη]
Δυναμικό ‘’παρών’’ της ΔΟΘ στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη
Πανελλήνιες : Πώς θα αυξήσετε την απόδοση και θα αποφύγετε ιατρικά προβλήματα