Στις 31 Μαρτίου αλλάζουμε την ώρα. Κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας, οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο το φως του ήλιου αφού νυχτώνει πιο αργά. Αλλά αυτή η ευκολία έχει ένα τίμημα.

«Αυτή η αλλαγή της μίας ώρας μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην ψυχική και σωματική ευεξία των ανθρώπων βραχυπρόθεσμα», λέει ο Δρ Τσαρλς Τσάισλερ, καθηγητής  στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Πηγαίνετε προς το φως

Έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή των ρολογιών μας δύο φορές το χρόνο μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες για την υγεία. Από τα δύο, η ανοιξιάτικη αλλαγή των δεικτών μιας ώρα μπροστά τείνει να είναι πιο ενοχλητική. Αυτή η αλλαγή ώρας μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, τους φυσικούς 24ωρους κύκλους του σώματος που ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες όπως η όρεξη, η διάθεση και ο ύπνος.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση στο φως. Η αλλαγή της ώρας την άνοιξη οδηγεί σε πιο σκοτεινά πρωινά και πιο φωτεινά βράδια. Λιγότερο πρωινό φως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης που τονώνει τη διάθεση. Αντίθετα, η έκθεση στο φως αργότερα το βράδυ μπορεί να καθυστερήσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που σας βοηθά να κοιμηθείτε.

Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης πρόβλημα να προσαρμόσουν το πρόγραμμα ύπνου τους στη νέα ώρα. Τις πρώτες μέρες ή ακόμα και μια εβδομάδα, μπορεί να πάνε για ύπνο αργότερα ή να ξυπνήσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει στέρηση ύπνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος κοιμάται 40 λεπτά λιγότερο τη Δευτέρα μετά την έναρξη της θερινής ώρας σε σύγκριση με άλλες νύχτες του χρόνου.

«Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και λιγότερο συγκεντρωμένοι», λέει ο Δρ Czeisler. Αυτό μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει, την αύξηση κατά 6% των τροχαίων ατυχημάτων μετά την αλλαγή της ώρας της άνοιξης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 στο περιοδικό Current Biology. Ο κακός ύπνος που προκαλείται από την αλλαγή της ώρας την άνοιξη μπορεί επίσης να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες