Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση ενός συνδυασμένου εμβολίου κατά του CoViD-19 και της γρίπης. Ένα νέο εμβόλιο κατά της SARS-CoV-2 παρήγαγε καλύτερη ανοσολογική απόκριση από το σημερινό εμβόλιο σε μια μεγάλη μελέτη αποτελεσματικότητας.

Νέα χαρακτηριστικά αναμένεται να βελτιστοποιήσουν το συνδυασμό με το εμβόλιο mRNA της γρίπης που επίσης αναπτύχθηκε από την εταιρεία.

"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Το mRNA-1283 αποτελεί κρίσιμο συστατικό του συνδυασμένου εμβολίου μας κατά της γρίπης και του CoViD-19 (mRNA-1083). Αυτό το ορόσημο μας δίνει την πεποίθηση ότι θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε στην αγορά αυτό το τόσο απαραίτητο συνδυαστικό εμβόλιο", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει αρχικά δεδομένα από μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή φάσης ΙΙΙ για το υποψήφιο εμβόλιο νέας γενιάς κατά της CoViD. "Το mRNA-1283 προκάλεσε ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση έναντι των παραλλαγών της Omicron BA.4/BA.5 και έναντι των αρχικών ιικών στελεχών του SARS-CoV-2 σε σύγκριση με το mRNA-1273.222 (το πιο πρόσφατο εμβόλιο SARS-CoV-2 της Moderna).

Είναι σημαντικό ότι το όφελος αυτό ήταν πιο εμφανές στους συμμετέχοντες στη μελέτη ηλικίας άνω των 65 ετών. Αυτή η ομάδα ατόμων έχει τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εξελίξεων της CoViD", σημειώνεται στην ανακοίνωση της Moderna.

Το προφίλ των παρενεργειών ήταν παρόμοιο με εκείνο του εγκεκριμένου προηγούμενου φαρμάκου, σύμφωνα με το γερμανικό φαρμακευτικό περιοδικό "Pharmazeutische Zeitung".

Περίπου 11.400 άτομα ηλικίας δώδεκα ετών και άνω στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά έλαβαν μέρος στην τυφλή μελέτη με τυχαιοποιημένη επιλογή των υποκειμένων δοκιμής. Η τρέχουσα εγκεκριμένη έκδοση του εμβολίου Moderna-Covid (mRNA-1273.222) χρησιμοποιήθηκε ως συγκριτικό εμβόλιο για ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Το νέο εμβόλιο που αναπτύσσεται επί του παρόντος προσδιορίζεται από ορισμένα χαρακτηριστικά: Το αντιγόνο που παράγεται από τον εμβολιασμό με το mRNA είναι μια συντομότερη έκδοση δύο τμημάτων της πρωτεΐνης spike των παθογόνων CoViD-19. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο στοχευμένων αντισωμάτων. Προβλέπεται επίσης η παράταση της διάρκειας ζωής του εμβολίου. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η διαμόρφωση του εμβολίου ως προγεμισμένης σύριγγας.

"Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για ένα συνδυασμένο εμβόλιο κατά της γρίπης και της CoViD (mRNA-1083)", έγραψε η γερμανική φαρμακευτική εφημερίδα "Apothekerzeitung".

Εκτός από το mRNA-1283 (Covid-19), το σχεδιαζόμενο εμβόλιο περιέχει επίσης το υποψήφιο εμβόλιο κατά της γρίπης mRNA-1010, το οποίο προορίζεται να προστατεύει από τα στελέχη του ιού της γρίπης A(H1N1), A(H3N2) και δύο σειρές γρίπης Β (Yamagata και Victoria).

Μια μελέτη αποτελεσματικότητας με το συνδυασμένο εμβόλιο ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο.

Ένα εμβόλιο ειδικά για άτομα άνω των 65 ετών κατά των δύο λοιμώξεων από τους ιούς θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, διότι τόσο η γρίπη όσο και η CoViD αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ηλικιακή αυτή ομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]