Για άλλη μια φορά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συνθήκη για την πρόληψη των πανδημιών.

Η προθεσμία που είχαν θέσει οι ίδιοι οι συμμετέχοντες έληξε το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να υπάρξει σημαντική απόφαση στις συνομιλίες στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.

Ως ανάγκη, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων πρόκειται τώρα να ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Η απόφαση για την κατάρτιση διεθνούς συμφωνίας για την πανδημία ελήφθη από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να αντλήσουν διδάγματα από την κρίση του κορωνοϊού. Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, ο ένατος γύρος συνομιλιών, ο οποίος ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου, υποτίθεται ότι θα κατέληγε τελικά σε συμφωνία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ωστόσο, ούτε αυτό υλοποιήθηκε και η προθεσμία πέρασε χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τη νέα αποτυχία, ο Γ.Γ του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus παραμένει αισιόδοξος: "Δεν απέχετε πολύ από μια συμφωνία", εξήγησε στους διαπραγματευτές. "Διατηρώ πάντα μια ελπίδα".

Η σχεδιαζόμενη συνθήκη είναι "ένα μέσο για τη διάσωση ζωών, όχι απλώς ένα κομμάτι χαρτί", τόνισε ο Tedros. Απηύθυνε έκκληση στους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε συμφωνία στον πρόσθετο γύρο διαπραγματεύσεων που έχει πλέον προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 29 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου.

Η συμφωνία πρόκειται στην πραγματικότητα να εγκριθεί επίσημα στην επόμενη ετήσια σύνοδο του ΠΟΥ, η οποία αρχίζει στις 27 Μαΐου στη Γενεύη. Σκοπός είναι να αντληθούν τα διδάγματα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, η πανδημία έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Τα αντίμετρα, όπως τα lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, προκάλεσαν σοβαρές οικονομικές ζημιές.

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ήταν επίσης απροετοίμαστα για την πανδημία: Για παράδειγμα, η έλλειψη εμβολίων εμπόδισε την καταπολέμηση του κοροναϊού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν ζητήσει ιδιαίτερα έντονα τη σύναψη συμφωνίας για την πανδημία, θέλουν να διασφαλίσουν ότι επενδύονται περισσότερα χρήματα στην πρόληψη της πανδημίας.

Οι αφρικανικές χώρες, από την άλλη, επιμένουν πάνω απ' όλα στην καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, θέλουν να διασφαλίσουν ότι όλες οι χώρες θα είναι υποχρεωμένες να ανταλλάσσουν δεδομένα και δείγματα γρήγορα και με διαφάνεια όταν εμφανίζονται νέοι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]