Με όχημα την αυτοφροντίδα θα επιδιωχθεί η διεύρυνση της λίστας των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Προϊόντων στην Ελλάδα. Σήμερα τα ΜΗΣΥΦΑ είναι 649 (δεν αφορά τα παραφάρμακα). Τα προεόρτια του σχεδιασμού διεύρυνσης της λίστας ανακοινώθηκαν επί της ουσίας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ).
Στο πλαίσιο αυτής, θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΦ και Καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος επισήμανε τη σημασία της αυτοφροντίδας και των προϊόντων της στην καθημερινή ζωή του Έλληνα πολίτη και ότι ΕΟΦ και ΕΦΕΧ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών switch στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ.

Στην ίδια εκδήλωση, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας κ. Χαράλαμπος Καραθάνος και όντας ο ίδιος φαρμακοποιός, αναγνώρισε την αξία που προσφέρει ο Κλάδος της Αυτοφροντίδας και διαβεβαίωσε ότι τα θέματα που συζητά ο ΕΦΕΧ σε θεσμικό επίπεδο με τις Αρχές Υγείας δεν θα μείνουν σε προκαταρκτικό επίπεδο δίνοντας έμφαση σε αυτό της διεύρυνσης της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ.

Πάμε λοιπόν στο δια ταύτα:

Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, τα ΜΗΣΥΦΑ είναι 649. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συσταθεί μια ομάδα στελεχών από την ιδιωτική αγορά, έτσι ώστε πιο συντονισμένα και στοχευμένα να εντατικοποιήσουν σε συνεργασία με παράγοντες του Υπουργείου τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της λίστας. Αυτή η ομάδα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο μια έρευνα που έγινε πριν από αρκετά χρόνια, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η επέκταση σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, της αυτοφροντίδας, τόσο για το υγειονομικό σύστημα της χώρας όσο και για τους ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα αυτή έχει εμπλουτιστεί και με τις δραστικές ουσίες που σε άλλα κράτη του εξωτερικού δεν αποζημιώνονται. Για παράδειγμα, κάποια σκευάσματα γαστροπροστασίας χαμηλών δόσεων δεν αποζημιώνονται στο εξωτερικό.

Στις προτάσεις που έχουν προστεθεί είναι και η δημιουργία μιας υποεπιτροπής, η οποία θα υπάγεται στη νυν Επιτροπή Αξιολόγησης και θα ελέγχει τα αιτήματα των εταιρειών. Ρόλο που έχει το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων, το οποίο, όμως είναι επιφορτισμένο με το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με ό,τι σημαίνει αυτό. 

Σε ρόλο διασώστη η αυτοφροντίδα στην Ευρώπη-Τι θα κερδίσουν οι Έλληνες ασθενείς

Ρόλο διασώστη για τα υγειονομικά συστήματα με εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για τις εταιρείες ζεσταίνοντας τα ταμεία των τελευταίων με ζεστό χρήμα -καθώς μιλάμε για ελεύθερη αγορά και άρα τιμές κατά βούληση του κάθε εταιρείας  - έχει αναλάβει πανευρωπαϊκά η αυτοφροντίδα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.   

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση Αυτοφροντίδας ατα 27 κράτη μέλη (ενώ περιλαμβάνονται ακόμη η Νορβηγία, η Ελβετία και η Αγγλία).
Η διαφορά τιμής μεταξύ της ιατρικής συμβουλής και της αυτοφροντίδας θα είναι για τους 'Ελληνες στα 13,28 ευρώ (τόσο θα έχει και η Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία και η Λιθουανία). Αυτά είναι τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν, ενώ πρώτη στη λίστα των χωρών με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση είναι το Λουξεμβούργο, όπου θα μείνουν στην τσέπη του πολίτη της χώρας 41,44 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, κάθε χρόνο σημειώνονται στην Ευρώπη 1,2 δισ. περιπτώσεις τις οποίες αυτοδιαχειρίζονται οι πολίτες. Συνολικά, τα μικρά περιστατικά στην Ευρώπη ανέρχονται σε 6,6 δισ. περιπτώσεις.

Καθημερινά, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη αναζητούν προϊόντα αυτοεξυπηρέτησης και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία ήσσονος σημασίας παθήσεων, εξοικονομώντας 36 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης. Παράλληλα, όπως υποστηρίζεται, χωρίς πρόσβαση στην αυτοφροντίδα, θα χρειαζόμασταν επιπλέον 120.000 γιατρούς ή επιπλέον 2,4 ώρες ανά GP (general practitioner) την ημέρα σε μια εποχή που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις σχετικά με το εργατικό δυναμικό της υγείας και της περίθαλψης.

Το ποσοστό των επισκέψεων γιατρού που μπορεί να αντικατασταθεί από την αυτοφροντίδα βρίσκεται μεταξύ 10% και 25% στις διάφορες εξεταζόμενες χώρες.
Το δυναμικό ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα και το τρέχον επίπεδο πρόσληψης αυτοφροντίδας.

 

Πηγές:
https://aesgp.eu/content/uploads/2022/01/AESGP-Summary-Report-Self-Care-in-Europe-Economic-and-Social-Impact-on-Individuals-and-Society.pdf, https://www.theparliamentmagazine.eu/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πώς γίνεται η επιδημιολογική επιτήρηση στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΟΦ: Σε έλλειψη 234 + 44 φάρμακα - 48 νοσοκομειακά και 1 εμβόλιο
Οι πολλές διαγνωστικές εξετάσεις οδηγούν σε ιατρικά λάθη - Πόσες γίνονται στην Ελλάδα [πίνακας]