Οι ατμοποιητές νικοτίνης δεν είναι πλέον "υποκατάστατα" του συμβατικού καπνού. Η τελευταία γενιά συσκευών, προς το παρόν, επιφέρει ιδιαίτερο κίνδυνο εθισμού. Οι παρασκευαστές έχουν επιταχύνει την έκχυση της νικοτίνης κατά τη χρήση των συσκευών, προειδοποίησε πρόσφατα ο ειδικός από το Μόναχο, Tobias Rüther, στο ετήσιο συνέδριο των Γερμανών πνευμονολόγων που πραγματοποιήθηκε στο Μανχάιμ.

"Η καπνοβιομηχανία είναι και παραμένει κακή", δήλωσε ο Rüther, επικεφαλής του εξωτερικού ιατρείου καπνού στο τμήμα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Ludwig Maximilian" (LMU Clinic) στο Μόναχο. "Οι καπνιστές δεν εθίζονται εξαιτίας του καπνού, αλλά από την νικοτίνη", τόνισε ο Rüther, όπως αναφέρει το γερμανικό ιατρικό περιοδικό "Deutsche Ärztezeitung" στο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας (DGP).

"Είναι η ουσία με το ισχυρότερο δυναμικό εξάρτησης που γνωρίζουμε". Η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο μόλις 20 δευτερόλεπτα μετά την εισπνοή. Εκεί, ενεργοποιείται το εξαρτώμενο από την ντοπαμίνη σύστημα ανταμοιβής. Μετά από μιάμιση ώρα το αργότερο, η επιθυμία για νικοτίνη αναδύεται ξανά. Αυτό οφείλεται στο σύντομο χρόνο ημι-ζωής της εθιστικής ουσίας.

Τα πρώτα πέντε λεπτά χρήσης του ατμοποιητή είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την ανάπτυξη του εθισμού, εξήγησε ο ειδικός σε θέματα εθισμού. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν το τελετουργικό εισπνοής των χρηστών. Τα σχετικά βίντεο έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καταναλώνονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τα τσιγάρα.

"Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ατμίζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιούνται συχνότερα και σε μικρότερες ομάδες", εξήγησε ο Rüther. "Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλάζουν. Και αλλάζουν δραματικά".

Ενώ η νικοτίνη από τις πρώτες γενιές αυτών των συσκευών δεν προκαλούσε "χτύπημα" επειδή η ουσία απορροφούνταν πολύ πιο αργά από την εθιστική ουσία των συμβατικών προϊόντων καπνού και δεν εισερχόταν τόσο πολύ στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό είναι τώρα πλέον διαφορετικό.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, οι συσκευές θέρμανσης καπνού αποδίδουν λιγότερη νικοτίνη, αλλά υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα: είναι σχεδιασμένες για "διπλή χρήση", δηλαδή για την εναλλάξ κατανάλωση τσιγάρων και θερμαινόμενου καπνού.

Ο Rüther προειδοποίησε επίσης για τα σακουλάκια νικοτίνης: "Τα σακουλάκια μιμούνται ένα τσιγάρο ένα προς ένα", ανέφερε ο εμπειρογνώμονας στην Ärztezeitung.

Ένα σακουλάκι των 30 χιλιοστόγραμμα απελευθερώνει μάλιστα σημαντικά περισσότερη νικοτίνη από ένα τσιγάρο και γεμίζει επίσης πιο γρήγορα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω