Αμφίβολο είναι το αποτέλεσμα από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στη μείωση της λίστας αναμονής.

Την ώρα που περισσότεροι από 100.000 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν έως και πάνω από έναν χρόνο, τα απογευματινά χειρουργεία απορροφούν μεγάλα ποσοστά ασθενών οι οποίοι δεν ήταν σε λίστα αναμονής, αλλά είχαν απλά τα χρήματα να πληρώσουν για επέμβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα 13 από τα 29 απογευματινά χειρουργεία που έγιναν στο "Παπαγεωργίου" Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο, αφορούσαν ασθενείς εκτός λίστας αναμονής.

Οι υπόλοιποι 16 ασθενείς βρίσκονταν εντός λίστας χειρουργείων των 9.000 ασθενών, ενώ οι 6 είχαν εγγραφεί το 2023. Χειρουργήθηκαν, όμως, και ασθενείς που ήταν σε αναμονή από το 2018 έως το 2022!

Πρόκειται για το νοσοκομείο στο οποίο έγιναν οι περισσότερες επεμβάσεις επί πληρωμή, ενώ εκεί λειτούργησε και το πρώτο απογευματινό χειρουργείο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναρωτιέται πώς, με αυτά τα δεδομένα, τα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν στην εξάλειψη της λίστας αναμονής, την ώρα, μάλιστα, που δεν τηρείται καμία σειρά προτεραιότητας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]