Η εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει μεγάλη μετατόπιση στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες γυναικών φέρνοντας γρήγορα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ίδιο επίπεδο με αυτό των αντρών, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό. Θα ανακοινωθούν σε συνέδριο καρδιολογίας στην Ατλάντα.

Η Dr. Ella Ishaaya, του Harbor-UCLA Medical Center, δήλωσε ότι μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερα οιστρογόνα  και μετατοπίζονται σε προφίλ με περισσότερη τεστοστερόνη. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο που αποθηκεύει το σώμα το λίπος, πού το αποθηκεύει και πώς. Επηρεάζει ακόμα τον τρόπο που πήζει το αίμα. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Στη νέα μελέτη παρακολουθήθηκε το αποτέλεσμα σε 579 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λάμβαναν στατίνες. Υποβλήθηκαν επίσης σε scan για το σκορ ασβεστίου, που μετρά τη συσσώρευση λιπιδίων, ασβεστίου και άλλων ουσιών που συνδέονται με καρδιοπάθεια, στις αρτηρίες της καρδιάς. Δυο εξετάσεις σκορ ασβεστίου πραγματοποιήθηκαν για κάθε γυναίκα, με ένα χρόνο διαφορά.

Οσο μεγαλύτερο ήταν το σκορ ασβεστίου τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή άλλα καρδιακά συμβάντα.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες με βάση τα σκορ ασβεστίου: 1–99, 100–399 και 400 ή υψηλότερο.

Η έρευνα έδειξε ότι μετά την εμμηνόπαυση τα σκορ ασβεστίου αυξάνονται πολύ γρηγορότερα έναντι αυτών που έχουν άντρες παρόμοιας ηλικίας. Για παράδειγμα, γυναίκες στο χαμηλότερο επίπεδο του σκορ ασβεστίου στην έναρξη της έρευνας, εμφάνισαν αύξηση των μέσων σκορ κατά 8 μονάδες στον ένα χρόνο της έρευνας. Αυτή ήταν διπλάσια από την αύξηση των 4 μονάδων που είχαν οι άντρες.

Γυναίκες στο μέσο σκορ, στην έναρξη της έρευνας, είχαν μέση αύξηση 31 μονάδων – και πάλι σχεδόν διπλάσια από την αύξηση 16 μονάδων στους άντρες.β Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην αύξηση μονάδων μεταξύ των αντρών και γυναικών όσον αφορά αυτούς που ήδη είχαν ψηλά σκορ ασβεστίου. Αυτό σημαίνει ότι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση φαίνονται ευάλωτες σε πιο γρήγορη αύξηση των πλακών στις αρτηρίες έναντι των αντρών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]