Όταν οι ασθενείς με χρόνιο στεφανιαίο σύνδρομο (ΧΣΣ) χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για δευτερογενή πρόληψη, αυτό μειώνει σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση μετά από 12 εβδομάδες σε σύγκριση με την στάνταρ φροντίδα.

Αυτό δείχνουν τα τελευταία αποτελέσματα της επονομαζόμενης μελέτης "CHANGE". Ο Philip Düsing, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, παρουσιάζει τα δεδομένα αυτή την εβδομάδα στην 90ή ετήσια συνάντηση της Γερμανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Το χρόνιο στεφανιαίο σύνδρομο αποτελεί εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου (ΣΝ) και σχετίζεται με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Καθώς παράγοντες κινδύνου όπως η συστολική αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος και η μη-HDL χοληστερόλη συμβάλλουν σημαντικά στους καρδιαγγειακούς θανάτους σε αυτή την ομάδα ασθενών, η καλή δευτερογενής πρόληψη είναι απαραίτητη. Η πρόληψη αυτή περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική θεραπεία.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας -  ESC για την υπέρταση συνιστούν συστολική αρτηριακή πίεση μικρότερη από 140 mmHg. Εάν η θεραπεία είναι καλά ανεκτή, η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μειωθεί στα 130/80 mmHg ή λιγότερο.

Στο πλαίσιο της προοπτικής, τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης CHANGE, η ομάδα του Düsing διερεύνησε κατά πόσον η δευτερογενής πρόληψη σε ασθενείς με ΧΣΣ μπορεί να βελτιστοποιηθεί με τη χρήση της εφαρμογής smartphone "Vantis | CHD and heart attack". Μεταξύ άλλων, η εφαρμογή περιλαμβάνει έναν ψηφιακό προπονητή άσκησης και διατροφής, ανιχνεύει ανωμαλίες στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και υπενθυμίζει στους ασθενείς να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 9 γερμανικά κέντρα.

Τα άτομα με ΧΣΣ και υψηλή αρτηριακή πίεση τυχαιοποιήθηκαν σε ένα σκέλος ελέγχου χωρίς χρήση της εφαρμογής και σε μια ομάδα παρέμβασης. Η τελευταία χρησιμοποίησε την εφαρμογή επιπλέον της συνήθους περίθαλψης. Το πρωταρχικό τελικό σημείο ήταν η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που είχαν αρτηριακή πίεση > 139mmHg κατά την έναρξη της μελέτης.

Από τους 89 συμμετέχοντες, το 48,3% είχε συστολική αρτηριακή πίεση > 139 mmHg, με μέση συστολική αρτηριακή πίεση στην ομάδα παρέμβασης και στην ομάδα ελέγχου 153 mmHg.

Μετά από 12 εβδομάδες, αυτή μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα εξέτασης (15,5 +/- 16,7 mmHg, p < 0,001), ενώ δεν μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα ελέγχου (6,0 +/- 13 mmHg, p = 0,058). Η διαφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των δύο ομάδων ήταν σημαντική (9,5 +/- 15,2 mmHg- p = 0,048).

Στην ομάδα των ατόμων που είχαν συστολική αρτηριακή πίεση > 129 mmHg κατά την έναρξη της μελέτης, τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα: και εδώ η πίεση αυτή μειώθηκε σημαντικά με τη χρήση της εφαρμογής, σύμφωνα με τον Düsing και τους συνεργάτες του.

Συνολικά, η μελέτη CHANGE παρέχει αποδείξεις ότι μια εφαρμογή smartphone για δευτερογενή πρόληψη μπορεί να  έχει θετική επίδραση στη συστολική αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με ΧΣΣ με υψηλή και υψηλή φυσιολογική αρτηριακή πίεση, καταλήγουν οι ερευνητές.

Κατά τη γνώμη τους, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των ψηφιακών καρδιολογικών παρεμβάσεων και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δευτερογενή πρόληψη των ασθενών με ΧΣΣ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω