Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μαζικών κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους.

Mία σειρά από παράγοντες μπορούν να επιτρέψουν τη μετάδοση των ιών σε θηλαστικά, προειδοποιούν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή έκθεση του ECDC επισημαίνεται πως οι ιοί της γρίπης των πτηνών παραμένουν διαδεδομένοι μεταξύ των πληθυσμών άγριων πτηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγώντας σε σημαντικές ασθένειες και θάνατο των πτηνών.

Έχει παρατηρηθεί μετάδοση μεταξύ πτηνών και θηλαστικών, ιδιαίτερα σε φάρμες γουνοφόρων ζώων, όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα.

Αν και η μετάδοση από μολυσμένα πτηνά στον άνθρωπο είναι σπάνια, υπάρχουν περιπτώσεις έκθεσης σε αυτούς τους ιούς από το 2020, χωρίς να έχουν αναφερθεί συμπτωματικές λοιμώξεις στην Ευρώπη.

Ωστόσο, αυτοί οι ιοί συνεχίζουν να αλλάζουν παγκοσμίως και, με τη μετανάστευση των άγριων πτηνών, θα μπορούσαν να ανακύψουν νέα στελέχη που φέρουν πιθανές μεταλλάξεις για προσαρμογή σε θηλαστικά.

Εάν οι ιοί της γρίπης των πτηνών A(H5N1) αποκτήσουν την ικανότητα να εξαπλώνονται αποτελεσματικά μεταξύ των ανθρώπων, η μετάδοση μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να συμβεί, λόγω της έλλειψης ανοσολογικής άμυνας έναντι των ιών H5 στους ανθρώπους.

Η εμφάνιση ενός ιού γρίπης των πτηνών ικανού να μολύνει θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, μπορεί να διευκολυνθεί από διάφορες παραμέτρους.

Ορισμένοι εξ αυτών σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά του ιού ή την ευαισθησία του ξενιστή. Άλλοι είναι εξωγενείς και μπορεί να αυξήσουν την έκθεση των θηλαστικών και των ανθρώπων στον ιό, διεγείροντας τη μετάλλαξη που θα είναι προσαρμοσμένη στα θηλαστικά.

Οι εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνουν την οικολογία των ξενιστών, όπως η άγρια ζωή, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι γεωργικές πρακτικές, η χρήση φυσικών πόρων, οι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Μέτρα πρόληψης

Στην έκθεση του ECDC περιλαμβάνονται δράσεις (πρόγραμμα One Health) για τον μετριασμό του κινδύνου προσαρμογής του ιού σε θηλαστικά και ανθρώπους, τα οποία επικεντρώνονται στον περιορισμό της έκθεσης και στην πρόληψη της εξάπλωσης.

Περιλαμβάνουν την ενίσχυση της επιτήρησης με στόχο ανθρώπους και ζώα, τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ταχεία διάγνωση, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τομέων και την εξέταση της εφαρμογής προληπτικών μέτρων, όπως ο εμβολιασμός των πουλερικών.

Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αποτελεσματική επικοινωνία με διαφορετικά εμπλεκόμενα κοινά, καθώς και στην ενίσχυση της κτηνιατρικής υποδομής, στην επιβολή μέτρων βιοασφάλειας στις φάρμες και στη μείωση της επαφής της άγριας ζωής με τα κατοικίδια ζώα.

Για την αποτελεσματική μείωση του κινδύνου, υπογραμμίζεται ο προσεκτικός σχεδιασμός της εκτροφής πουλερικών και γουνοφόρων ζώων, ειδικά σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα υδρόβιων πτηνών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]