Σταα παιδιά και τους εφήβους με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να ελέγχονται ιδιαίτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ο κακώς ρυθμισμένος διαβήτης συνδέεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης πρόσθετης λιπώδους νόσου του ήπατος σε νεαρή ηλικία.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης Αυστριακών και Γερμανών ερευνητών με στοιχεία από την Ελβετία.

Περίπου 1.600 παιδιά και έφηβοι κάτω των 15 ετών πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 μόνο στην Αυστρία. Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία η παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας καταρρέει εντελώς. Περίπου 300 παιδιά στην Αυστρία διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο, ακόμη και παιδιά κάτω των πέντε ετών προσβάλλονται. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει περίπου διπλασιαστεί μέσα σε διάστημα 20 ετών.

Από την αρχή, οι πάσχοντες πρέπει να κάνουν ένεση ινσουλίνης και να μετρούν το σάκχαρο στο αίμα τους αρκετές φορές την ημέρα, ανάλογα με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και την πρόσληψη τροφής.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Διαβήτη, η λεγόμενη τιμή HbA1c στο αίμα, η οποία παρέχει πληροφορίες για το μεσοπρόθεσμο επίπεδο σακχάρου στο αίμα (φορτίο σακχάρου των ερυθρών αιμοσφαιρίων), θα πρέπει να είναι κάτω από 7%. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν προβλήματα στα παιδιά και τους εφήβους ως αποτέλεσμα της έντονα κυμαινόμενης σωματικής δραστηριότητας και διατροφής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αντλίες ινσουλίνης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στα παιδιά.

Ωστόσο, εάν ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι κακός μακροπρόθεσμα, υπάρχει κίνδυνος πρόσθετων προβλημάτων υγείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι κλασικές επιπλοκές του διαβήτη, όπως η βλάβη των αγγείων, των νεφρών και του αμφιβληστροειδούς σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, προφανώς υπάρχουν και άλλες πιθανές συνέπειες.

"Πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει μια σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και της λιπώδους ηπατικής νόσου που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία (πρώην: μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος)", γράφουν ο Florian Koutny από το ιδιωτικό ιατρικό πανεπιστήμιο Paracelus Medicine (Σάλτσμπουργκ) και οι συν-συγγραφείς της μελέτης στο "Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition".

Για να διερευνήσουν αυτή την υποψία, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 32.325 παιδιά ηλικίας δύο έως 17 ετών με διαβήτη τύπου 1 στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 παιδιά με διαβήτη τύπου 1. Στο πλαίσιο της μελέτης, τα επίπεδα HbA1c των παιδιών συγκρίθηκαν με τα επίπεδα στο αίμα του ενζύμου αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT). Οι αυξημένες τιμές της ALT μπορεί να αποτελούν ένδειξη ηπατικής νόσου.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους συγγραφείς: "Τα παιδιά με κακώς ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 1 (τιμή HbA1c μεγαλύτερη από 11) είχαν αυξημένο κίνδυνο αυξημένων τιμών ALT (ένδειξη μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου) μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τη διάρκεια του διαβήτη και την παχυσαρκία". Η συχνότητα των μη φυσιολογικών τιμών ALT ήταν 2,54 φορές υψηλότερη.

Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώθηκε από μια δεύτερη ανάλυση που συνέκρινε παιδιά με καλά ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 1 και παιδιά με κακό γλυκαιμικό έλεγχο. Εδώ, η συχνότητα των αυξημένων επιπέδων των ηπατικών ενζύμων (ALT) ήταν η μισή σε διάστημα έως και 5,5 ετών. Ο κίνδυνος προφανώς αυξανόταν με τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης.

"Η μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου", καταλήγουν οι επιστήμονες.

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης σχεδόν 12 κέντρα για τον παιδικό διαβήτη στη Γερμανία. Ειδικά τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 έχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών σε σχετικά μικρή ηλικία λόγω της υποκείμενης νόσου τους.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως μόνο στο δεύτερο μισό της ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανές επιπλοκές συχνά αναπτύσσονται μόνο αργότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]