Νέα έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ πρόωρης εμμηνόπαυσης, υψηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων και γνωστικών προβλημάτων αργότερα.

Καναδοί ερευνητές εξέτασαν αν συνδυαστικά η ηλικία εμμηνόπαυσης, αγγειακός κίνδυνος και ιστορικό ορμονοθεραπείας με οιστρογόνα επηρέαζαν τις νοητικές ικανότητες σε διάστημα 3 ετών που διήρκεσε η παρακολούθηση, 8.000 γυναικών.

Η Jennifer Rabin, του  University of Toronto, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση σε συνδυασμό με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συνδέεται με μεγαλύτερα γνωστικά προβλήματα έναντι αντρών ίδιας ηλικίας.

Στην έρευνα πρόωρη  εμμηνόπαυση καθορίστηκε αυτή σε ηλικία πριν τα 49.

Στην έρευνα συμμετείχαν 8.360 γυναίκες και 8.360 άντρες. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης των γυναικών ήταν τα 50. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην έναρξη ήταν τα 65 έτη.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Με πρόωρη εμμηνόπαυση, μεταξύ 35 και 48 ετών, με μέση ηλικία εμμηνόπαυσης μεταξύ 49 και 52 και με καθυστερημένη μεταξύ 53 και 65.

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν αν οι γυναίκες είχαν χρησιμοποιήσει ορμόνες που περιείχαν οιστρογόνα.

Εστίασαν σε 6 παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά, στους συμμετέχοντες. Υψηλή χοληστερόλη LDL, χοληστερόλη, διαβήτη, παχυσαρκία, κάπνισμα, υπέρταση και συνταγογραφημένα αντιυπερτασικά.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ και τεστ μνήμης στην έναρξη και στο τέλος της έρευνας και υπολογίστηκαν τα γνωστικά σκορ.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τις σχέσεις κινδύνου για καρδιαγγειακά με γνωστικά σκορ σε γυναίκες στις 3 ομάδες και τα συνέκριναν με αυτά των αντρών.

Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως ηλικία και εκπαίδευση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση και υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο είχαν χαμηλότερα γνωστικά σκορ χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν παρόμοια σχέση σε γυναίκες με μέση ή καθυστερημένη εμμηνόπαυση. Η ορμονοθεραπεία δεν επηρέαζε τα αποτελέσματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]