Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το απογευματινό χειρουργείο που έγινε χθες το απόγευμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) για περιστατικό με κάταγμα που θεωρείται έκτακτο περιστατικό και, όπως είθισται, θα έπρεπε να χειρουργηθεί κανονικά και χωρίς αμοιβή!

Ή, εναλλακτικά, θα μπορούσε προγραμματισμένα να γίνει το πρωί.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ N. Ηρακλείου καταγγέλλει το περιστατικό κάνοντας λόγο για "γιγάντια αυθάδεια" ενώ μιλά ευθέως για "κοροϊδία"!

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση τονίζεται:

"Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του πρώτου απογευματινού χειρουργείου που έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στις 19 Μαρτίου, έρχεται, δύο εβδομάδες μετά, το πρόγραμμα της 4ης Απριλίου να εκθέσει προκλητικά το όλο εγχείρημα: χειρουργείται στα απογευματινά χειρουργεία ασθενής με κάταγμα ωλέκρανου!

Δηλαδή, ο ασθενής που έσπασε το χέρι του χειρουργείται επ’ αμοιβή το απόγευμα της Πέμπτης σε δημόσιο νοσοκομείο! 

Υπενθυμίζουμε ότι βασικός όρος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων υπήρξε η πραγματοποίηση τακτικών επεμβάσεων από τη λίστα των πρωινών χειρουργείων προς αποσυμφόρηση της τελευταίας.

Ασθενείς δηλαδή που μακροβιούν σε λίστες προς χειρουργείο όπου η αναμονή μεγαλώνει λόγω των δραματικών ελλείψεων κυρίως σε προσωπικό, μπορούν πλέον να πληρώσουν ώστε να χειρουργηθούν νωρίτερα. Αντί για αυτό, διαφαίνεται με γιγάντια αυθάδεια η πραγματική υπόσταση του μέτρου και οι όροι αυτοί πάνε περίπατο... 

Ο ασθενής αυτός, όπως και κάθε άλλος τραυματίας, οφείλει να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό, εκτάκτως, στο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου όπως το γνωρίζουμε. Αυτές τις παροχές υπηρεσιών υγείας προσφέρει ένα δημόσιο νοσοκομείο, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε έως το Μάρτιο...

Οι υποσχέσεις πολλές, η κοροϊδία μεγάλη. Ας περιμένατε τουλάχιστον λίγο ακόμα προτού ξεδιπλώσετε το μέγεθος της πλεκτάνης που στήνετε εις βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας. Ας περιμένατε να κατακάτσει λίγο η "αστερόσκονη" που νομίζετε ότι τυλίγει το έργο σας. Στάχτη στα μάτια όλων μας είναι! 

Πλέον δεν μπορείτε να ενοχλείστε όταν μιλάμε για νομιμοποιημένο φακελάκι. Το χειρουργείο αυτό είναι η μεγάλη απόδειξη όσων σας καταλογίζουμε. Και είναι το πρώτο για τα πολλά που θα ακολουθήσουν εάν συνεχιστεί αυτό το ανήθικο μέτρο που σας κάνει περήφανους".

Σωματείο Εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ αναφέρει:

"Η πραγματοποίηση απογευματινών- επί πληρωμή- χειρουργείων, μέσα στο χώρο ενός δημόσιου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου επειγόντων χειρουργείων που χρήζουν άμεσης επέμβασης αποτελεί πρόκληση. 

Εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το ατομικό τους συμφέρον, πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του υγειονομικού προσωπικού, των γιατρών και της ιδρυτικής πράξης του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας, οι «συνάδελφοι» αυτοί (αν επιβεβαιωθεί) δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα.

Πάνω στη σπουδή τους δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα- φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης της πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής.

Το κυριότερο όμως είναι ότι τώρα ο ασθενής, είτε πάσχει από καρκίνο είτε έχει υποστεί κάποιο κάταγμα, αντιμετωπίζεται ως μια απλή εμπορική συναλλαγή. Πού πάει ο κόσμος όταν ακόμα και ο πόνος και η ασθένεια μετατρέπονται σε εμπορεύματα; 

Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το σύστημα φέρουν μεγάλο βάρος ευθύνης. Πού είναι η ηθική παιδεία που προσπαθούν να μεταδώσουν στους φοιτητές και τους νεαρούς επαγγελματίες γιατρούς; Τι λένε οι διοικητές της 7ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι φέρουν μεγάλη ευθύνη βαρύτητας αφού με την ανοχή τους διευκολύνουν τέτοιου είδους πρακτικές.

Πάνω απ' όλα, όμως, η πολιτική ηγεσία φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Είναι αυτή που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου. Είναι καιρός να αντισταθούμε. Ο λαός, μαζί με τους ασθενείς, πρέπει να βρίσκεται ενωμένος ενάντια σε αυτήν την παρακμιακή πολιτική.

Η προκλητική απόφαση για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία δεν θα περάσει. Οι προσπάθειες μερικών θα αποτραπούν από την ενέργεια αυτών που αγωνίζονται ενάντια στην αδικία. Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η εξέγερση γίνεται καθήκον".

Πηγές:
Cretalive

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροφές για καλή υγεία του εντέρου
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"