Άνθρωποι με long COVID θα μπορούσαν να ασκούνται για τη βελτίωση της υγείας τους-κάτι για το οποίο υπήρχε αποθάρρυνση έως τώρα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι άνθρωποι με  post-COVID θα πρέπει να αποφεύγουν την έντονη άσκηση, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ανδρέας Τρύφωνος, του Karolinska Institute.

Όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ασθενείς με long COVID τα πάνε το ίδιο καλά μετά την άσκηση όπως και οι υγιείς, παρόλο που αρχικά είχαν περισσότερα συμπτώματα, δήλωσε ο ερευνητής.

Με την έκφραση ‘’το ίδιο καλά’’, εννοεί ότι δεν είχαν επιδείνωση των συμπτωμάτων ή αρνητική επίδραση στο σώμα κατά τις 48 ώρες που παρακολουθήθηκαν οι συμμετέχοντες.

Αρχικές παρατηρήσεις υπέδειχναν ότι η άσκηση με long COVID θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, σημείωσαν οι ερευνητές.

Άνθρωποι με long COVID συχνά έχουν συμπτώματα όπως πολύ έντονη κόπωση, δύσπνοια, αυξημένο καρδιακό παλμό και μυϊκή αδυναμία και αυτά συχνά επιδεινώνονται με την προσπάθεια.

Για να διαπιστωθεί αν η άσκηση βοηθά ή βλάπτει, οι ερευνητές επέλεξαν 31 ανθρώπους με long COVID και 31 υγιείς.

Ολοι ολοκλήρωσαν 3 διαφορετικές συνεδρίες άσκησης που αποτελούνταν από υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, μέτριας έντασης αερόβια-σε ποδήλατο άσκησης- καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν με τυχαία σειρά και με διάστημα λίγων εβδομάδων μεταξύ τους

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις πριν, αμέσως μετά και 2 ημέρες μετά τις συνεδρίες άσκησης για να αξιολογηθούν τα συμπτώματα και η γενική τους υγεία.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι άνθρωποι με post-COVID, γενικά είχαν χαμηλότερα επίπεδα φόρμας και μυϊκής δύναμης, που θα μπορούσε να οφείλεται στη λοίμωξη και στη χαμηλότερη δραστηριότητα. Δυο χρόνια μετά από παρατεταμένα συμπτώματα και με αποθάρρυνση σχετικά με την άσκηση δεν αποτελεί έκπληξη ότι χάνεται μέρος της ικανότητας για άσκηση, δήλωσε.

Ποσοστό 62% ασθενών με long COVID, επίσης είχε μυοπάθεια, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Ο Τρύφωνος δήλωσε ότι το ποσοστό είναι πολύ υψηλό για να εξηγείται μόνο από τη μειωμένη δραστηριότητα. Επομένως, τώρα αναλύουν οι ερευνητές τις βιοψίες για να διαπιστώσουν αν μπορούν να εξηγήσουν την αιτία πίσω από τις αλλαγές στους μυς.

Όμως τα αποτελέσματα δείχνουν γενικά ότι άνθρωποι με long COVID θα μπορούσαν να ωφεληθούν από λίγη άσκηση.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι άνθρωποι με post-COVID δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται από την άσκηση, γενικά. Κάτω από επίβλεψη θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ξεκινούν με οποιοδήποτε είδος αγαπούν, φυσικά σε κατάλληλο επίπεδο, και στη συνέχεια σιγά- σιγά να αυξάνον την ένταση.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

 

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]