Σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, ερευνητές αναφέρουν ότι προχώρησαν σε σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την κατανόηση και πιθανόν την αγωγή της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Tα ευρήματα αποκάλυψαν τον εντοπισμό 3 διαφορετικών ανοσολογικών ενδοφαινότυπων της νόσου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες ανοσιακές υπογραφές στο αίμα που συνδέονται με διαφορετικές πορείες της νόσου.

Η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για τις στρατηγικές εξατομικευμένης θεραπείας.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία 500 ανθρώπων με αρχόμενη πολλαπλή σκλήρυνση σε 2 ανεξάρτητες ομάδες και εντοπίστηκαν 3 ξεχωριστοί ανοσολογικοί ενδοφαινότυποι. Ο καθένας συνδεόταν με συγκεκριμένες οδούς της νόσου και αποκρίσεις στη θεραπεία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι κατανοώντας τις ατομικές διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών οι επιστήμονες θα μπορούν να πλησιάσουν σχέδια εξατομικευμένης αγωγής που θα είναι πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες παρενέργειες.

Οι ενδοφαινότυποι ονομάστηκαν με βάση τα πρωταρχικά τους χαρακτηριστικά –‘’φλεγμονώδης’’,
‘’εκφυλιστικός’’ και ο τρίτος που ακόμα πρέπει να χαρακτηριστεί πλήρως- και έχουν διαφορετικές αποκρίσεις σε συνήθεις θεραπευτικές αγωγές της νόσου.

Ασθενείς εντός του φλεγμονώδους ενδοφαινότυπου έδειξαν περιορισμένο όφελος από την αγωγή με ιντερφερόνη –βήτα, που υποδεικνύει ότι άλλες θεραπείες θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές σε αυτή την ομάδα.

Η Luisa Klotz, δήλωσε ότι η έρευνα βοηθά να δοθεί πρακτικό εργαλείο στους γιατρούς ώστε να προβλέπουν την εξέλιξη της νόσου και την απόκριση στη θεραπεία.

Επίσης, υπογραμμίζει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται οι ενδοφαινότυποι ως δείκτης για την πρόγνωση και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η γνώση θα μπορούσε να καθοδηγήσει την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών όπλων που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένες οδούς εντός αυτών των ενδοφαινότυπων.

Πηγές:
Science Translational Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]