Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Πνευμονολογική Κλινική και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ιατρική του Ύπνου” του Δ.Π.Θ. μαζί με το Ίδρυμα Έρευνας Αναπνευστικών Νοσημάτων και Διαταραχών Ύπνου και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας συνδιοργανώνουν το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Φάρος Πνευμονολογίας 2024».

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Astir Egnatia στην Αλεξανδρούπολη, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου 2024 με δια ζώσης συμμετοχή και ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση.

«Η προσεκτική επιλογή της θεματολογίας, με έμφαση στις νεότερες εξελίξεις σε όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού, αποτελεί εγγύηση για την εκπλήρωση των επιστημονικών σκοπών του Συνεδρίου», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητής Πνευμονολογίας Δ.Π.Θ. Πασχάλης Στειρόπουλος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και του Π.Μ.Σ. «Ιατρική του Ύπνου».

«Όπως πάντα», προσθέτει «υπάρχουν παράλληλες δράσεις που αφορούν στη σύνδεση µε την τοπική κοινωνία. Φέτος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάλεξη της προσκεκλημένης ομιλήτριας, κ. Αγγ. Γιαννακίδου, Προέδρου και Διευθύντριας του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στην τελετή έναρξης με θέμα: «Θράκη: ένα χωνευτήρι πολιτισμών».

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, οργανώνουμε δενδροφύτευση, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ., σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η φωτιά του Αυγούστου του 2023, στον ευρύτερο χώρο του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ.».

 

*Η Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) είναι εγκατεστημένη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο που καλύπτει ολόκληρη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αλλά και επείγοντα περιστατικά νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λήμνος-Λέσβος). Η Κλινική παρέχει ιδιαίτερα σημαντικό κλινικό έργο εφημερεύοντας καθημερινά όλο το χρόνο, ως η μοναδική Πνευμονολογική Κλινική της Θράκης, και παρουσιάζει μεγάλου εύρους εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα.

Κλινικό έργο

Στην Πνευμονολογική Κλινική έχουν εγκατασταθεί οι ακόλουθες μονάδες:

  • Μονάδα διαταραχών ύπνου-εγρήγορσης
  • Μονάδα αυξημένης φροντίδας ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα
  • Μονάδα ενδοσκοπήσεων αναπνευστικού-επεμβατικής πνευμονολογίας-μελέτης νεοπλασιών θώρακα
  • Μονάδα ανοσολογίας αναπνευστικού-μελέτης βρογχοκυψελιδικής έκπλυσης

ενώ λειτουργούν τα εξής εξωτερικά ιατρεία:

  • Τακτικό Γενικό Πνευμονολογικό Εξωτερικό Ιατρείο
  • Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Ογκολογίας Θώρακα–Ημερήσιας Νοσηλείας
  • Τακτικό Αντιφυματικό Ιατρείο
  • Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος
  • Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Διάμεσων Νοσημάτων Πνεύμονα
  • Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Διαταραχών ύπνου–εγρήγορσης και μηχανικού αερισμού
  • Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Άσθματος–ΧΑΠ–Βρογχεκτασιών
  • Εργαστήριο Αναπνευστικής Λειτουργίας

Εκπαιδευτικό έργο

Η Πνευμονολογική Κλινική εκπαιδεύει στην Πνευμονολογία τους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ. και τους ειδικευόμενους της Πνευμονολογίας και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.

Επιπρόσθετα, η Πνευμονολογική Κλινική, από το Οκτώβριο του 2013, λειτουργεί αδιάλειπτα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιατρική του Ύπνου». Έχουν ήδη ολοκληρωθεί 10 κύκλοι σπουδών με περισσότερους από 160 μεταπτυχιακούς φοιτητές (ιατρούς, οδοντιάτρους, ψυχολόγους και νοσηλευτές).

Την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Πνευμονολογικής Κλινικής αποτελεί κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Συνέδριο της με τίτλο «Φάρος Πνευμονολογίας» με στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας στις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση όλων των αναπνευστικών νοσημάτων.

Ερευνητικό έργο

Μια σημαντική δραστηριότητα της Πνευμονολογικής Κλινικής αποτελεί η ιατρική έρευνα. Η δραστηριότητα αυτή εκφράζεται μέσω της συμμετοχής της σε πολλαπλές ελληνικές και διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, όπως επίσης και με αυτόνομες, ερευνητικές προσπάθειες. Αυτή τη στιγμή στη Κλινική εκπονούνται 22 κλινικές μελέτες και 2 εγκεκριμένα επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και υπάρχουν 2 μεταδιδακτορικοί ερευνητές και 8 υποψήφιοι διδάκτορες.

Τα μέλη της Κλινικής δημοσιεύουν πλήθος ερευνητικών εργασιών σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω