Εμβόλιο για τον καρκίνο στο πάγκρεας συνεχίζει να προστατεύει μια μικρή ομάδων ασθενών από την υποτροπή του καρκίνου, 3 χρόνια μετά τη χορήγησή του, αναφέρει νέα έρευνα.

Όπως ανέφεραν ερευνητές στο συνέδριο της American Association for Cancer Research, 8 ασθενείς δεν είχαν υποτροπή για 3 χρόνια μετά την απόκριση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο, που ονομάζεται autogene cevumeran.

Ο ερευνητής Dr. Vinod Balachandran, του Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, τόνισε την ανάγκη εύρεσης νέων θεραπειών για τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Tο εμβόλιο mRNA διδάσκει στο ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιώντας 20 μοναδικές πρωτεΐνες που είναι αποκλειστικά παρούσες στον όγκο ενός ασθενούς.

Το εμβόλιο είναι ειδικά ανεπτυγμένο για κάθε ασθενή με βάση τις μεταλλάξεις που βρίσκονται στον καρκίνο του.

Οι ερευνητές συνέκριναν 8 ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στο εμβόλιο με 8 που δεν ανταποκρίθηκαν. Ολοι είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση για την αφαίρεση του καρκίνου.

Οσοι δεν αποκρίθηκαν στο εμβόλιο είχαν μέση επιβίωση χωρίς υποτροπή, 13 μηνών.

Όμως αυτοί των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έμαθε από το εμβόλιο παραμένουν ελεύθεροι καρκίνου για 3 χρόνια.

Ερευνητές επίσης διαπίστωσαν εκτεταμένα επίπεδα κυττάρων του ανοσοποιητικού στο σώμα αυτών των 8 ασθενών.

Tα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να δημιουργήσει κύτταρα ανοσοποιητικού που πολεμούν τον καρκίνο, με σημαντική μακροζωία, ουσιαστική ένταση και λειτουργικότητα διαρκείας.

Συνεχιζόμενη δοκιμή εξετάζει πώς το εμβόλιο δρα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και το φάρμακο ανοσοθεαπείας atezolizumab, έναντι της συνήθους χημειοθεραπείας.

Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη