Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism ανακάλυψε μεγάλη εμφάνιση της προσωπικότητας τύπου Δέλτα σε ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό.

Η προσωπικότητα τύπου Δέλτα χαρακτηρίζεται από πεσιμισμό, ανησυχία, στρες, αρνητικά συναισθήματα και κοινωνική απόσυρση και  ορισμένες φορές συνδέεται με κακή κατάσταση υγείας και φόρτο συμπτωμάτων αλλά η σχέση δεν έχει προηγουμένως μελετηθεί σε ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό.

Ο Πέτρος Πέρρος, του Newcastle University in Newcastle upon Tyne, στη Βρετανία, δήλωσε ότι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό και προσωπικότητα τύπου Δέλτα ενδεχομένως μπορεί να έχουν την εμπειρία πιο αρνητικών αποτελεσμάτων της αγωγής έναντι των άλλων ανθρώπων.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 2 πιθανές ερμηνείες-ο τύπος Δ και ο υποθυρεοειδισμός μοιράζονται παρόμοιες υποκείμενες αιτίες ή ότι άνθρωποι με αυτή την προσωπικότητα αντιλαμβάνονται πιο αρνητικά τα αποτελέσματα της αγωγής.

Οι ερευνητές της μελέτης πήραν συνέντευξη από 3.500 ανθρώπους που αντιμετωπίστηκαν για υποθυρεοειδισμό και ανακάλυψαν ότι πάνω από τους μισούς είχαν προσωπικότητα τύπου Δέλτα. ‘Εκαναν ερωτήσεις για να κατανοήσουν καλύτερα την ποιότητα ποιότητας ζωής τους και γιατί ορισμένοι ασθενείς εξέφραζαν δυσαρέσκεια με το αποτέλεσμα της αγωγής.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ορισμένοι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ήταν δυσαρεστημένοι με την περίθαλψή τους και εμφάνιζαν εμμένοντα ανεξήγητα συμπτώματα.

Άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό που είχαν τύπο προσωπικότητας Δέλτα είχαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, δυσαρέσκειας με την αγωγή, εμμένοντα συμπτώματα και φτωχή ποιότητα ζωής.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα συμπτώματα και να διαπιστωθεί αν είναι εφικτό να προβλεφθεί πώς ασθενείς με νέα διάγνωση υποθυρεοειδισμού θα ανταποκριθούν στην αγωγή με βάση χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Πηγές:
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ωφέλιμη για τους καπνιστές η φυτοφαγική διατροφή [μελέτη]
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη