Ακόμη και την δικαστική οδό σκοπεύει να πάρει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας/ Εργαστηριακής Ιατρικής (EEIB/EI), προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια της ειδικότητας και την προστασία του ασθενή ο οποίος θέλει και πρέπει να έχει αξιόπιστα αποτελέσματα από τις ιατρικές πράξεις που του πραγματοποιούνται. 

Ο λόγος αυτής της δυσαρέσκειας είναι τα λάθη, οι παραλείψεις και οι ανακρίβειες που υπάρχουν στην ΚΥΑ υπ’αριθμ.16076 με τίτλο: Ειδικότερα θέματα υλοποίησης της Δράσης δημόσιας υγείας «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας», η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αρ.1724 την 15/3/2024. 

Σε επιστολή της που έχει κοινοποιήσει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας/ Εργαστηριακής Ιατρικής (EEIB/EI) στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει τα εξής: 

1. Σε πολλά σημεία της απόφασης αναφέρονται «εργαστήρια ανάλυσης», έκφραση καταφανώς λανθασμένη διότι όταν χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο αναφερόμαστε στα εργαστήρια που διενεργούν ποιοτικούς ελέγχους σε τρόφιμα, νερά, έλαια κ.ά και λαμβάνουν έγκριση λειτουργίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην περίπτωση της διενέργειας HPV-DNA Test αναφερόμαστε μόνο και αποκλειστικά στα Βιοπαθολογικά Διαγνωστικά Εργαστήρια, τα οποία διενεργούν εξετάσεις σε ανθρώπινα βιολογικά δείγματα και βέβαια αδειοδοτούνται από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους στο όνομα του υπεύθυνου Ιατρού Βιοπαθολόγου. Είναι γνωστό ότι η μοριακή ανίχνευση ιών, βακτηρίων, μικροβιακής αντοχής κ.ά.διενεργούνται αποκλειστικά από τους γιατρούς βιοπαθολόγους και διενέργεια από οποιονδήποτε άλλον συνιστά αντιποίηση ειδικότητας. Γιατί το ΥΥ δεν αναφέρει καθαρά πού θα διενεργείται η εξέταση HPV-DNA TEST και δημιουργεί σύγχυση και θολώνει το πεδίο με τα «εργαστήρια ανάλυσης»; Γιατί το ΥΥ δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν !
2. Στο άρθρο 5 παρ. 2α αναφέρεται «Επίσκεψη της ωφελούμενης σε ιατρό ειδικότητας γυναικολόγου ή κυτταρολόγου, που εργάζεται στην αιτούσα δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας, για τη δειγματοληψία...» Στη συγκεκριμένη παράγραφο απαιτείται διόρθωση διότι η δειγματοληψία γίνεται και από ιατρό βιοπαθολόγο και ακόμη και από Γενικό ιατρό. Να σημειώσουμε επιπλέον ότι στις Μονάδες Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα στα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία σίγουρα δεν υπάρχουν κυτταρολόγοι. 

3. Στο Παράρτημα Β 12) αναφέρεται: «απαιτείται 300 αποτελέσματα ανά 8 ώρες». Θεωρούμε ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικός και θα περιορίσει πολύ την συμμετοχή ενδιαφερομένων μερών στον διαγωνισμό. Πόσες εμπορικές εταιρείες πληρούν αυτή την προδιαγραφή; Πόσα δείγματα την ημέρα θα διενεργεί ένα Βιοπαθολογικό Διαγνωστικό εργαστήριο; Για ποιο λόγο απαιτείται τέτοια ταχύτητα για αυθημερόν ολοκλήρωση μιας μη επείγουσας εξέτασης; Πιστεύετε ότι θα υπάρχει τόσο μεγάλη προσέλευση και μάλιστα σε μία Δράση με ημερομηνία λήξης. Η Δράση λήγει τον Δεκέμβριο του 2025 και μετά...ουδείς γνωρίζει! Είμαστε δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να επισημάνουμε ότι αυτές οι προδιαγραφές ενέχουν τον κίνδυνο να θεωρηθούν φωτογραφικού χαρακτήρα, αποκλείοντας πολλούς ενδιαφερόμενους που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη Δράση παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

 4. Στο Παράρτημα παράγραφο 8. «Τα εργαστήρια ανάλυσης HPVDNA TEST να έχουν επιστημονικά υπεύθυνο εργαστηριακό ιατρό». Για άλλη μια φορά αρνείστε να δηλώσετε ότι ο επιστημονικά υπεύθυνος είναι ιατρός βιοπαθολόγος. Εργαστηριακός ιατρός είναι και ο ακτινολόγος, άρα και ο ακτινολόγος μπορεί να είναι υπεύθυνος. Γιατί τέτοια απαξίωση σε μια τόσο σημαντική ιατρική ειδικότητα κ. Υπουργέ; Στην ειδικότητα της Βιοπαθολογίας που αποτελεί τον κύριο πυλώνα της διάγνωσης, που σήκωσε με αυτοθυσία τη διαγνωστική διαχείριση της πανδημίας και εξακολουθεί να στηρίζει την ασφαλή διαχείριση των ασθενών, με 70% των ιατρικών διαγνώσεων παγκοσμίως να στηρίζονται στις υπηρεσίες των βιοπαθολογικών εργαστηρίων. 
5. Τέλος, δύο λάθη που οφείλονται στον δαίμονα του τυπογραφείου:

Στο Παράρτημα Β11) αναγράφεται «L1 επίτοκος» αντί το ορθόν επίτοπος και στο Άρθρο 14 «Αναφορά αποτελέσματος HPN DNA TEST» αντί του ορθού HPV-DNA TEST. 

Ολοκληρώνοντας, αναφέρει η επιστολή, "αναμένουμε άμεσα τις διορθώσεις σας στα σημεία που σας έχουμε καταγράψει επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας για διασφάλιση της αξιοπρέπειας της ειδικότητάς μας αλλά και την ασφαλή και υπεύθυνη διαχείριση όλων των ασθενών στους οποίους οφείλουμε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα σε κάθε βιοπαθολογική εργαστηριακή εξέταση" .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]