Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ένταξης του δικαιώματος στην άμβλωση στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. 336 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του σχετικού ψηφίσματος στις Βρυξέλλες χθες Πέμπτη, 163 κατά, ενώ 39 απείχαν.

Η πρόταση αποτελεί συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών. Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την ανακοίνωσε κατά την έναρξη της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022.

Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη - μέλη της ΕΕ να συμπεριλάβουν το δικαίωμα στη σωματική αυτοδιάθεση και στην ελεύθερη, ενημερωμένη, ολοκληρωμένη και καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς και νόμιμης άμβλωσης, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εγκρίθηκε το 2000.

Αυτό θα απαιτούσε ομόφωνη τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μικρή.

Το ψήφισμα καλεί επίσης τα κράτη της ΕΕ να αποποινικοποιήσουν πλήρως τις αμβλώσεις σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ του 2022 και να άρουν τα εμπόδια για την ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές απηύθυναν επείγουσα έκκληση στην Πολωνία και τη Μάλτα να καταργήσουν τους περιοριστικούς νόμους τους. Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμά της στις αρχές Μαρτίου.

Η πρόταση κατατέθηκε από ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και της Αριστεράς, καθώς και από ορισμένους Σουηδούς ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των Συντηρητικών-Χριστιανοδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η αντιπρόταση του ΕΛΚ, η οποία αναφέρεται στην αρμοδιότητα των επιμέρους κρατών - μελών στο θέμα των αμβλώσεων και ζητά μεγαλύτερη υποστήριξη για τις έγκυες γυναίκες και τις μητέρες, δεν είχε επιτυχή έκβαση.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Evelyn Regner (SPÖ), εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε δήλωσή της. "Η πρόσβαση στην άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

Πρέπει επιτέλους να οξύνουμε την κοινωνική μας αντίληψη ως προς το ότι τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα πρέπει να θεωρούνται δικαιώματα των γυναικών και συνεπώς ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε η Regner:

"Γι' αυτό και το δικαίωμα στην άμβλωση ανήκει στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και όχι στον Ποινικό Κώδικα". Εξήρε την απόφαση της Γαλλίας να συμπεριλάβει το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμα και ζήτησε "ριζική βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών" και στην Αυστρία.

Το λόμπι των καθολικών επισκόπων στις Βρυξέλλες είχε επικρίνει εκ των προτέρων την πρωτοβουλία των βουλευτών.

Το δικαίωμα στη ζωή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε την Τρίτη η Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων (COMECE). Η διευκόλυνση των αμβλώσεων θα πήγαινε επίσης προς την "αντίθετη κατεύθυνση από την πραγματική προώθηση των γυναικών και των δικαιωμάτων τους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος