Η κατάργηση του πανεθνικού δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ το 2022 οδήγησε σε σημαντικά περισσότερες στειρώσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Jama Health Forum", η αύξηση ήταν μεγαλύτερη και αυξημένεης διάρκειας για τις γυναίκες απ' ό,τι για τους άνδρες. Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο της δικαστικής απόφασης, η οποία προκάλεσε πολιτικό σεισμό, στη μόνιμη αντισύλληψη μεταξύ των νέων ενηλίκων.

"Η μεγάλη διαφορά στα μοτίβα αυτών των δύο διαδικασιών αντανακλά πιθανότατα το γεγονός ότι οι νεαρές γυναίκες είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για την πρόληψη των κυήσεων και αισθάνονται δυσανάλογα τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της απαγόρευσης των αμβλώσεων", εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Jacqueline Ellison της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Οι διαδικασίες στείρωσης είναι σημαντικά πιο πολύπλοκες και δύο έως έξι φορές πιο ακριβές για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, συνεχίζει η ανακοίνωση. Επιπλέον, οι γυναίκες - σε αντίθεση με τους άνδρες - απαιτούν μια πολύπλοκη επέμβαση για την αναστροφή της στείρωσης.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ιατρικά δεδομένα από μεγάλα ιατρικά κέντρα και κλινικές. Επικεντρώθηκε στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 30 ετών, στην οποία η πιθανότητα έκτρωσης είναι μεγαλύτερη και οι στειρώσεις είναι πιο πιθανό να μετανιώσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των στειρώσεων είχε ήδη αυξηθεί ελαφρώς τα χρόνια πριν από τη δικαστική απόφαση του Ιουνίου 2022. Ωστόσο, η απόφαση προκάλεσε σημαντική αύξηση και για τα δύο φύλα, η οποία ήταν υπερδιπλάσια στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Στη συνέχεια, το ποσοστό των ανδρών που υποβλήθηκαν σε στείρωση επέστρεψε στην προηγούμενη τάση. Ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών που υποβάλλονται σε σαλπιγγική στείρωση συνέχισε να αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι πριν από την απόφαση.

Τον Ιούνιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκάλεσε πολιτικό σεισμό με την άκρως αμφιλεγόμενη απόφασή του να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο Roe v. Wade του 1973, η οποία είχε κατοχυρώσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Έκτοτε, περίπου 20 συντηρητικές Πολιτείες έχουν καταργήσει ή περιορίσει δραστικά το δικαίωμα στην άμβλωση.

Πηγές:
Jama Health Forum

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω