Οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο υποτροπής. Σε ασθενείς με μια γενετικά ειδική μορφή καρκίνου του πνεύμονα, η στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία, όπως έδειξε τώρα μια διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχαν αυστριακοί ερευνητές.
Οι στοχευμένες θεραπείες κατά των "οδηγών μεταλλάξεων" και η σύγχρονη ανοσοθεραπεία έχουν επιφέρει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Η μελέτη που δημοσιεύεται τώρα στο "New England Journal of Medicine" αφορά μία από αυτές τις στοχευμένες θεραπείες για ασθενείς στα σχετικά πρώιμα στάδια Ib έως IIIa, όπου ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.
Ο Maximilian Hochmair, πνευμονολόγος και ειδικός στον καρκίνο του πνεύμονα στο Ινστιτούτο "Karl Landsteiner" για την έρευνα των πνευμόνων και την πνευμονολογική ογκολογία στην κλινική Floridsdorf και συν-συγγραφέας της διεθνούς μελέτης, δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Αιδέσεων: "Εξετάζουμε όλους τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα για τα γενετικά χαρακτηριστικά των κακοήθων κυττάρων, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ συγκεκριμένα αποτελεσματικά φάρμακα σε κάθε περίπτωση". Αρχικά, αυτές οι στοχευμένες θεραπείες χρησιμοποιούνταν για ασθενείς με καρκινώματα σε προχωρημένο στάδιο και μη χειρουργήσιμα. Εν τω μεταξύ, αναπτύσσονται στρατηγικές θεραπείας σε όλο και πιο πρώιμο στάδιο και μάλιστα πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε ασθενείς με το λεγόμενο ALK-θετικό καρκίνωμα του πνεύμονα: " Οι ασθενείς με ALK-θετικό καρκίνωμα του πνεύμονα δεν έχουν ως επί το πλείστον ποτέ καπνίσει. Είναι κατά μέσο όρο 45 - 50 ετών και ο τύπος του καρκίνου προκαλεί μεταστάσεις στον εγκέφαλο και επιπλοκές.
Ωστόσο, φάρμακα όπως το alectinib είναι πλέον διαθέσιμα και για τέτοιους ασθενείς και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον έλεγχο της νόσου. "Η χημειοθεραπεία δύσκολα βοηθά αυτούς τους ασθενείς. Η στοχευμένη θεραπεία έχει δείξει καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με προχωρημένο ALK-θετικό καρκίνο του πνεύμονα. Στη μελέτη θέλαμε να διαπιστώσουμε αν αυτό ισχύει και για τους ασθενείς στους οποίους το ALK-θετικό καρκίνωμα αναγνωρίστηκε σε σχετικά πρώιμο στάδιο και χειρουργήθηκε με επιτυχία", δήλωσε ο πνευμονολόγος.
Παρά τη χειρουργική επέμβαση και την επιβαρυντική χημειοθεραπεία με σισπλατίνη ή παρόμοια φάρμακα μετά τη χειρουργική επέμβαση με την αφαίρεση του όγκου, το ποσοστό υποτροπής και θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς εντός 5ν ετών ήταν 45% στο στάδιο ΙΒ και έφθανε το 76% στο στάδιο ΙΙΙ.
Η νέα μελέτη συνέκρινε, επομένως, τη συμβατική χημειοθεραπεία με τη θεραπεία με alectinib σε αυτούς τους ασθενείς.
Συνολικά 257 άτομα συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη μετά από χειρουργική επέμβαση (στάδιο ΙΒ έως ΙΙΙΑ). 130 άτομα έλαβαν από ένα δισκίο (600 χιλιοστόγραμμα) του αναστολέα ALK δύο φορές την ημέρα, 127 άτομα από την ομάδα σύγκρισης έλαβαν θεραπεία με χημειοθεραπευτικό παράγοντα πλατίνας. Μετά από δύο χρόνια, αναλύθηκε η συχνότητα των υποτροπών και η θνησιμότητα.
Τα αποτελέσματα συνηγορούν υπέρ της στοχευμένης θεραπείας για τον ALK-θετικό καρκίνο του πνεύμονα μετά από χειρουργική επέμβαση με ουσίες όπως η alectinib. "Το ποσοστό των ασθενών που ζούσαν και δεν είχαν υποτροπιάσει μετά από δύο χρόνια ήταν 93,8% στην ομάδα της alectinib, σε σύγκριση με το 63% στην ομάδα της χημειοθεραπείας (ασθενείς στα στάδια II έως IIIA- )", σύμφωνα με τη δημοσίευση.
Η σχετική μείωση του ποσοστού υποτροπής και θανάτου ήταν 76%. Οι εγκεφαλικές μεταστάσεις και/ή οι θάνατοι εμφανίστηκαν επίσης 78% λιγότερο συχνά εντός δύο ετών στο πλαίσιο της στοχευμένης θεραπείας.
Η επιστημονική μελέτη θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τη θεραπεία των ασθενών με ALK-θετικό καρκίνο του πνεύμονα σε χειρουργήσιμο ακόμη στάδιο στο μέλλον. Τα στοχευμένα θεραπευτικά προϊόντα έχουν σημαντικά λιγότερες σοβαρές παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία με σισπλατίνη ή παρόμοιους παράγοντες.
Όλες αυτές οι εξελίξεις συνηγορούν επίσης υπέρ της όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα. "Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς μας εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται με προχωρημένο στάδιο IV και περίπου το ένα τρίτο με τοπικά προχωρημένο όγκο σταδίου III. Μόνο το 25% περίπου των πασχόντων διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο", καταλήγει ο Hochmair.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δίαιτα MIND: Τι είναι και ποιοι πρέπει να την ακολουθήσουν
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινιάζει την κινητή μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην πλατεία Συντάγματος
Σε ποιες περιπτώσεις η μέτρηση της πίεσης δίνει λάθος αποτέλεσμα