Η Lisa Paus (Πράσινοι), ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νέων, ο Karl Lauterbach (SPD), ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, και ο Marco Buschmann (FDP), ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκαν στην τελική έκθεση της Επιτροπής που αφορά τον αναπαραγωγικό αυτοκαθορισμό και ιατρική.

Σύμφωνα με επιτροπή εμπειρογνωμόνων που διόρισε η γερμανική κυβέρνηση, οι αμβλώσεις δεν θα πρέπει στο μέλλον να αποτελούν ποινικό αδίκημα στη Γερμανία. "Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης ο νομοθέτης θα πρέπει να επιτρέπει την άμβλωση με τη συγκατάθεση της γυναίκας", αναφέρεται στην περίληψη της έκθεσης της επιτροπής, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο Βερολίνο.

Οι 18 εμπειρογνώμονες εκφράστηκαν επίσης για τα θέματα της δωρεάς ωαρίων και της παρένθετης μητρότητας. Η επιτροπή θεωρεί ότι και τα δύο είναι επιτρεπτά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Μάλιστα, οι αμβλώσεις εξακολουθούν να είναι δυνατές στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης -δηλαδή εντός των πρώτων δώδεκα εβδομάδων - εφόσον η γυναίκα έχει λάβει προηγουμένως συμβουλές. Οι μεταγενέστερες αμβλώσεις είναι επίσης δυνατές εάν συντρέχουν ορισμένοι ιατρικοί λόγοι ή μετά από βιασμό.

Ωστόσο, αυτό ρυθμίζεται μέχρι στιγμής ως εξαίρεση στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά τα άλλα καθιστά την άμβλωση ποινικό αδίκημα.

Στη συμφωνία της, η κυβέρνηση συνασπισμού είχε συμφωνήσει να αναθέσει σε μια Επιτροπή να εξετάσει τον βαθμό στον οποίο οι αμβλώσεις θα μπορούσαν να ρυθμιστούν και εκτός του ποινικού κώδικα.

"Η θεμελιώδης παρανομία της άμβλωσης στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, δεν ευσταθεί. Ο νομοθέτης θα πρέπει να αναλάβει εδώ δράση και να καταστήσει την άμβλωση νόμιμη και ατιμώρητη", δήλωσε χθες στο Βερολίνο η υπεύθυνη συντονίστρια για το θέμα στην επιτροπή, η ειδικός σε θέματα ποινικού δικαίου Liane Wörner από το Πανεπιστήμιο της Konstanz. Αυτό ισχύει κυρίως για την περίοδο μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η επιτροπή βλέπει επίσης "περιθώρια ελιγμών" για τους νομοθέτες στη δεύτερη φάση της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της επιτροπής, θα μπορούσε να εξεταστεί μέχρι ποια περίοδο της 13ης έως 22ης εβδομάδας επιτρέπεται η άμβλωση, καθώς και πότε πλέον δεν θα επιτρέπεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]