Eρευνητές διαπίστωσαν ότι το βλεφάρισμα κάνει περισσότερα από το να απομακρύνει τα άχρηστα και να λιπαίνει τα μάτια.

Βοηθά επίσης τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται αυτά που βλέπει, έδειξε νέα έρευνα.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Michele Rucci, του University of Rochester, παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών ανθρώπων που κοιτούσαν σε διαφορετικού είδους ερεθίσματα.

Συνδύασαν τα στοιχεία με υπολογιστικά μοντέλα και ανακάλυψαν ότι το βλεφάρισμα ενισχύει την ικανότητα κάποιου να παρακολουθεί μεγάλα μοτίβα που σταδιακά αλλάζουν, σε οπτικό πεδίο.

Το βλεφάρισμα το κάνει αλλάζοντας μοτίβα φωτός καθώς χτυπούν και διεγείρουν τον αμφιβληστροειδή. Δημιουργεί διαφορετικού είδους οπτική σηματοδότηση από αυτή που θα συνέβαινε αν τα μάτια απλώς παρέμεναν ανοιχτά όλη την ώρα.

Επομένως το βλεφάρισμα  βελτιώνει αντί να διαταράσσει την οπτική επεξεργασία αντισταθμίζοντας επαρκώς την απώλεια της έκθεσης σε ερεθίσματα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Όταν οι άνθρωποι μυρίζουν ή αγγίζουν κάτι, οι σωματικές κινήσεις που συμβαίνουν βοηθούν τον εγκέφαλο να κατανοήσει το χώρο γύρω τους. Σύμφωνα με τον  Rucci, το βλεφάρισμα είναι άλλη μορφή κίνησης που βοηθά να δημιουργηθεί η ‘’μεγάλη εικόνα’’ αυτού που κάποιος βλέπει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academies of Science.

Πηγές:
National Academies of Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]