Ένα ασθενές μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ρυθμίσουν το εσωτερικό ρολόι των κυττάρων των θηλαστικών σε εγρήγορση το πρωί και σε ανάπαυση τις πρώτες βραδινές ώρες, αναφέρει η κβαντική βιολόγος από το Τιρόλο της Αυστρίας, Margit Egg, στο περιοδικό "Redox Biology".

Και τα δύο λειτουργούν ως ένας διακόπτης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπροσαρμογή του εσωτερικού ρολογιού σε περίπτωση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού. Ενεργοποιούνται, για παράδειγμα, από την εκ περιτροπής εργασία και προάγουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και τον διαβήτη.

Η ερευνήτρια υπέβαλλε σε ακτινοβολία κύτταρα ποντικιών με θεραπευτικό πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό (tNMR) στο Ινστιτούτο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ.

Αυτός αποτελείται από ένα ασθενές μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα και προκαλεί τον συντονισμό των σωματιδίων (πρωτόνια υδρογόνου) των κυττάρων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. "Η ενέργεια που μεταφέρεται κατά τη διαδικασία αυτή απελευθερώνεται στη συνέχεια στα κύτταρα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

"Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι μη επεμβατικός και χρησιμοποιείται ήδη εδώ και δύο δεκαετίες για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της οστεοπόρωσης και για την επούλωση πληγών", αναφέρει η Egg.

Ωστόσο, η ακτινοθεραπεία επηρεάζει και το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπου, με αντίθετα αποτελέσματα ανάλογα με την ώρα που επιλέγεται, δήλωσε η ερευνήτρια στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων:

"Η θεραπεία το πρωί διεγείρει το ρολόι, ενώ η τη νύχτα το σταματά". Προκειμένου να εξαλειφθούν οι διαταραχές του ρυθμού, η ακτινοβολία θα μπορούσε να χορηγείται μία φορά το πρωί για να ξεκινήσει η δραστηριότητα και ξανά το βράδυ για να τελειώσει.

Η Egg εντόπισε το "υπεροξείδιο", ένα εξαιρετικά αντιδραστικό, αρνητικά φορτισμένο είδος οξυγόνου, ως τον ενεργοποιητή του διακόπτη.

"Το υπεροξείδιο εμφανίζεται επίσης στα κύτταρα ως φυσικό μόριο σηματοδότησης", εξηγώντας παράλληλα: "Σε αυτή την περίπτωση, σχηματίζεται με πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό".

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα προκαλούνται κυρίως από το μαγνητικό πεδίο, από τα ραδιοκύματα ή μόνο από τον συνδυασμό των δύο μορφών ενέργειας. Αυτό είναι που θέλει να διερευνήσει στη συνέχεια η ίδια με την ομάδα της, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγές:
Redox Biology, Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]