Η ρύθμιση του σακχάρου ενός ασθενούς που υπέστη εγκεφαλικό και έλαβε ισχυρά αντιθρομβωτικά φάρμακα θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη, αναφέρει νέα δοκιμή.

Όπως έδειξε, άνθρωποι με υψηλό σάκχαρο ήταν πιο πιθανό να υποστούν πιθανόν θανατηφόρα εγκεφαλική αιμορραγία μετά τη διάνοιξη των μπλοκαρισμένων εγκεφαλικών αρτηριών.

Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε ηλικιωμένους με πιο σοβαρό εγκεφαλικό.

Ο Dr. Andrew Southerland, του University of Virginia Health, δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι περισσότερη εστίαση και έρευνα χρειάζεται για τη ρύθμιση του υψηλού σακχάρου όσον αφορά ασθενείς με εγκεφαλικό- ιδιαίτερα σε αυτούς με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, πιο σοβαρά εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία κλινικής δοκιμής που αφορούσε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους από τους οπαίους το 63% έλαβε αντιθρομβωτική αγωγή.

Περίπου 4 στους 5 ασθενείς είχαν διαβήτη τύπου 2.

Περίπου οι μισοί από αυτούς που έλαβαν αντιθρομβωτική αγωγή υποβλήθηκαν σε εντατική αγωγή με ινσουλίνη κατόπιν.

Γενικά, υψηλό σάκχαρο μετά την αγωγή για το εγκεφαλικό συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Κάθε αύξηση 10 μονάδων στο μέσο επίπεδο σακχάρου αύξανε τις πιθανότητες κατά 8%.

Επιπλέον, ασθενείς που έφτασαν σε χαμηλότερο όριο σακχάρου πιο γρήγορα μετά την αντιθρομβωτική θεραπεία, συνήθως είχαν καλύτερη εικόνα, αναφέρουν τα ευρήματα.

Όμως η συγκεκριμένη αγωγή με ινσουλίνη που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή δεν έκανε σημαντική διαφορά στον κίνδυνο για αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Παρόλο που η θεραπεία με ινσουλίνη δεν είχε αποτέλεσμα, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

 

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τρεις συμβουλές για να φτάσετε τα 100 [μελέτη]
Η αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο [μελέτη]
ΙΣΑ: “Ορίζοντες Υγείας, με το βλέμμα στο Μέλλον”