Νέα έρευνα του Regenstrief Institute και Indiana University's Schools of Nursing, Science, and Medicine, είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν την επίδραση της ικανοποίησης από τη σχέση και τη συμφωνία μεταξύ των 2 μελών του ζευγαριού στη σωματική και την ψυχική υγεία της ασθενούς.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι η ικανοποίηση με τη σχέση από την ασθενή και τον σύντροφό της και η συμφωνία μεταξύ τους συνδέονταν με την καλύτερη σωματική λειτουργικότητα της ασθενούς, όπως μεταφορά τροφίμων  ή περπάτημα στη γειτονιά, μειωμένη κατάθλιψη και κόπωση.

Αντίθετα, λιγότερη ικανοποίηση  από τη σχέση όσον αφορά την ασθενή καθώς και έλλειψη συμφωνίας με τον σύντροφο συνδέονταν σημαντικά με κακό συναισθηματικό και σωματικό αποτέλεσμα για την επιζήσασα, όπως κατάθλιψη και κόπωση.

Ο Eric Vachon, δήλωσε ότι ο τρόπος που οι επιζήσασες και οι σύντροφοι επικοινωνούσαν και αντιμετώπιζαν στρεσογόνα γεγονότα- ιδιαίτερα αυτά που συνδέονταν με τον καρκίνο μαστού- συσχετίζονταν με συναισθηματική και σωματική υγεία για την επιζήσασα, με καλύτερη συμφωνία να συνδέεται με καλύτερο αποτέλεσμα.

Όπως σημείωσε, επιζήσασες που αξιολόγησαν την ικανοποίηση από τη σχέση ως υψηλή, δεν είχαν απαραίτητα καλύτερη συμφωνία με τον σύντροφο ή καλύτερη ευεξία από αυτές που έβλεπαν λιγότερο θετικά τη σχέση τους. Καθοριστικό ρόλο παίζει η επικοινωνία και η σχέση μεταξύ των μελών του ζευγαριού.

Συνολικά 387 γυναίκες  (220 επιζήσασες και 167 της ομάδας ελέγχου) και 387 σύντροφοι (άντρες) συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη σχέση μεταξύ τους. Η μέση ηλικία των συμμετεχουσών ήταν τα 45 έτη.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν

  • Η ικανοποίηση των επιζησάντων από τη σχέση με τους συντρόφους συνδεόταν σημαντικά με τη σωματική λειτουργικότητα, την ποιότητα ύπνου και την προσοχή.
  • Δεν ήταν πολλές οι επιζήσασες ή η ομάδα ελέγχου που ανέφεραν υψηλή ικανοποίηση από τη σχέση σε συμφωνία με τους συντρόφους
  • Η συμφωνία με τον σύντροφο δεν συνδεόταν με χειρότερη σωματική λειτουργικότητα. χειρότερη λειτουργία προσοχής ή φτωχότερη ποιότητα ύπνου.

Δυσκολίες στα ζευγάρια μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Healthcare.

 

Πηγές:
Healthcare.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολοκληρώθηκε το 16ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο στο Ρέθυμνο
Παράδοση του νέου ασθενοφόρου για το ΚΥ Πάτμου
Μούμιες δείχνουν οτι η καρδιοπάθεια δεν αφορά μόνο τον σύγχρονο άνθρωπο