Τα  αυτοτελή τεστ σε smartphones μπορούν να ανιχνεύσουν ήπιες γνωστικές διαταραχές (MCI) - οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν νόσο Αλτσχάιμερ - με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Αυτό ανέφερε μια ομάδα εργασίας από το Πανεπιστήμιο "Otto von Guericke" του Μαγδεμβούργου και το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του "Wisconsin-Madison" μαζί με την εταιρεία "Neotiv" με έδρα το Μαγδεμβούργο στο επιστημονικό περιοδικό "npj Digital Medicine".

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 199 γυναίκες και άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών σε μία από δύο μακροχρόνιες μελέτες είτε στη Γερμανία είτε στις ΗΠΑ, οι οποίες ασχολούνται με το Αλτσχάιμερ: τη μελέτη DELCODE του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Νόσων (DZNE) και τη μελέτη WRAP του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison.

Η ομάδα μελέτης αντανακλούσε διαφορετικές γνωστικές καταστάσεις που εμφανίζονται στην πράξη: Περιελάμβανε άτομα που ήταν γνωστικά υγιή, άτομα με MCI και άλλα με υποκειμενικά αντιληπτά αλλά μη μετρήσιμα παράπονα για τη μνήμη.

Η διάγνωση βασίστηκε σε τεστ με τη χρήση μιας καθιερωμένης διαδικασίας που περιλαμβάνει εργασίες μνήμης και γλώσσας.

Επιπλέον, όλα τα εξεταζόμενα άτομα πραγματοποίησαν πολλαπλά τεστ μνήμης σε διάστημα τουλάχιστον 6 εβδομάδων με μια εφαρμογή της εταιρείας Neotiv. Χρησιμοποίησαν για τον σκοπό αυτό τα δικά τους smartphones ή tablets.

"Η μελέτη μας δείχνει ότι τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες για τη μνήμη μπορούν να αξιολογηθούν σωστά με τη χρήση αυτής της ψηφιακής διαδικασίας", εξηγεί ο Emrah Düzel, νευροεπιστήμονας στην περιοχή του Μαγδεμβούργου του (DZNE) και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαγδεμβούργου.

Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της ψηφιακής εξέτασης υποδεικνύουν ότι υπάρχει διαταραχή της μνήμης που είναι χαρακτηριστική του MCI, θα ήταν χρήσιμες περαιτέρω κλινικές εξετάσεις.

Η Neotiv είναι μια νεοσύστατη επιχείρηση του Μαγδεμβούργου με την οποία το DZNE συνεργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια