Πότε γερνά κανείς; Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες απαντούν στην ερώτηση αυτή με μεγαλύτερο αριθμό από τους άνδρες.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Psychology and Aging".

"Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ορίζουν την έναρξη του γήρατος περίπου δυόμισι χρόνια αργότερα", εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης, Markus Wettstein, από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες στιγματίζονται περισσότερο στα γηρατειά από ό,τι οι άνδρες, εξήγησε ο ψυχολόγος. Επομένως, η έναρξη της τρίτης ηλικίας τίθεται υψηλότερα προκειμένου να διαφοροποιηθεί κανείς από την αρνητική εικόνα.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Humboldt, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου και του γερμανικού Πανεπιστημίου του Greifswald βασίζεται σε στοιχεία από τη γερμανική έρευνα για τη γήρανση, μια αντιπροσωπευτική έρευνα ατόμων ηλικίας 40 ετών και άνω σε όλη τη Γερμανία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 14.000 άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1974. Το βασικό ερώτημα ήταν: σε ποια ηλικία θα περιγράφατε κάποιον ως ηλικιωμένο;

Ο Wettstein και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι σημερινοί ενήλικες θεωρούν ότι τα γηρατειά αρχίζουν αργότερα από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες.

Αντίστοιχα, οι 65χρονοι που είχαν γεννηθεί το 1955 είχαν την υποκειμενική αίσθηση ότι το γήρας αρχίζει κατά μέσο όρο στην ηλικία των 75 ετών. Σύμφωνα με το μοντέλο των επιστημόνων, οι 65χρονοι που είχαν γεννηθεί το 1911 αισθάνονταν ότι τα γηρατειά αρχίζουν στα 71 έτη.

Με τι συνδέεται όμως αυτό;

"Ένα σημείο είναι σίγουρα ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες", δήλωσε ο Wettstein. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, για παράδειγμα, οι 65χρονοι άνδρες είχαν κατά μέσο όρο 10,4 χρόνια ζωής μεταξύ 1901 και 1910, ενώ οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας ζούσαν περίπου 11 χρόνια.

Μεταξύ 1960 και 1962, οι άνδρες της ίδιας ηλικίας στη Δυτική Γερμανία ζούσαν ήδη 12,4 χρόνια και οι γυναίκες 14,6 χρόνια περισσότερο.

Κατά τα έτη 2019 έως 2021, ήταν 17,8 χρόνια για τους άνδρες και περίπου 21 χρόνια για τις γυναίκες. Ωστόσο, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει επιβραδυνθεί πρόσφατα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Κατά τον Wettstein, η τάση προς μια πιο αργή αντιληπτή έναρξη της τρίτης ηλικίας επιβραδύνεται επίσης ανάλογα.

Ένας άλλος λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι ότι η έναρξη της συνταξιοδότησης συνδέεται συνήθως με την ηλικία, αλλά η ηλικία συνταξιοδότησης έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών, εξήγησε ο Wettstein. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι σήμερα είναι κατά μέσο όρο πιο υγιείς και γυμνασμένοι από ό,τι στο παρελθόν και επομένως εμφανίζονται νεότεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τη γήρανση έδωσαν απαντήσεις αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ετών.

Σύμφωνα με τον Wettstein, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άλλο φαινόμενο κατά την ανάλυση των δεδομένων: "Καθώς ένα άτομο γερνάει, σπρώχνει την έναρξη του γήρατος λίγο πιο πίσω", δήλωσε ο ψυχολόγος. Για παράδειγμα, μια 60χρονη γυναίκα, για την οποία τα γηρατειά αρχίζουν στα 74, σκέφτεται στα 65 ότι τα γηρατειά αρχίζουν μόνο στα 75.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]