Σωματικές ενδείξεις στη μήτρα και όχι μόνο γενετικοί παράγοντες, επηρεάζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων της νευρικής ακρολοφίας, των εμβρυϊκών  βλαστικών κυττάρων που σχηματίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Αυτό ανακάλυψε νέα έρευνα του UCL που δημοσιεύτηκε στο Nature Cell Biology.

Η μελέτη έδειξε ότι αύξηση στην υδροστατική πίεση που νιώθει το έμβρυο μπορεί να εμποδίσει την υγιή ανάπτυξη των χαρακτηριστικόν του προσώπου, έδειξε μελέτη σε έμβρυα βατράχων και ποντικών και σε ανθρώπινα εμβρυοειδή.

Αυτό υποδεικνύει ότι διαφορές στην πίεση θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο δυσμορφιών προσώπου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα κύτταρα νευρικής ακρολοφίας εκτίθενται σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα πίεσης εμποδίζονται βασικές κυτταρικές οδοί σηματοδότησης και ο κίνδυνος κρανιοπροσωπικών δυσμορφιών αυξάνει σημαντικά.

Ο καθηγητής Roberto Mayor, δήλωσε οτι τα ευρήματα υποδεικνύον οτι δυσμορφίες στο πρόσωπο θα μπορούσαν να επηρεάζονται όχι μόνο από γενετικούς παράγοντες αλλά από σωματικές ενδείξεις στη μήτρα όπως η πίεση.

Όπως σημείωσε, όταν ένας οργανισμός νιώθει αλλαγή στην πίεση όλα τα κύτταρα- περιλαμβανομένου του εμβρύου- μπορούν να τη νιώσουν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στην έρευνα των βλαστοκυττάρων, καθώς η έρευνα δείχνει ότι η ανάπτυξη της διαφοροποίησης βρίσκεται κάτω από την επίδραση της πίεσης.

Πηγές:
Nature Cell Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια