Η παγκόσμια αγορά επινεφρίνης αποτιμήθηκε σε 1,75 δισ. δολ. το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 4,08 δισ. δολ. έως το 2030. Η Βόρεια Αμερική αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της αγοράς.

Τα EpiPens είναι συσκευές αυτόματης έγχυσης επινεφρίνης, ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει ή να ανατρέψει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, αποτρέποντας ακόμη και το θάνατο.

Γιατί οι τιμές στις ΗΠΑ είναι τόσο υψηλές;

Οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν ως η πιο ακριβή αγορά για τα EpiPens, παρά το γεγονός ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Αμερικανοί τα συνταγογραφούν. Αφού η Mylan (τώρα μέρος της Pfizer ) απέκτησε τα δικαιώματα παραγωγής EpiPens στις ΗΠΑ το 2007, το κόστος ενός πακέτου των δύο συσκευασιών εκτοξεύτηκε στα 600 δολ. από περίπου 60 που ήταν. Σημειώνεται ότι συνήθως το σκεύασμα πωλείται στην συσκευασία των δύο που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος είναι ίσο με 600 δολ.

Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Mylan, Heather Bresch, υπερασπίστηκε τις αυξήσεις των τιμών στο Κογκρέσο, επικαλούμενη ελάχιστα περιθώρια κέρδους. 

Σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ πάντως γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση της οικονομικής προσιτότητας του EpiPen . Για παράδειγμα, το Κογκρέσο στο Κολοράντο πρότεινε ανώτατο όριο τιμής τα 60 δολ. για την επινεφρίνη. Αίτημα που βρίσκεται τώρα υπό εξέταση από την πολιτειακή Γερουσία. Σχέδια για να γίνει πιο προσιτή οικονομικά η επινεφρίνη κάνουν το Ρόουντ Άιλαντ, το Ντέλαγουερ, το Μιζούρι και το Βερμόντ, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσουν την ασφαλιστική κάλυψη του σκευάσματος , η οποία δεν είναι υποχρεωτική επί του παρόντος, αν και τα περισσότερα προγράμματα υγείας την καλύπτουν.

Οι τιμές της επινεφρίνης σε άλλα κράτη είναι στα 98 δολ. στην Ιαπωνία, στα 85 δολ. στη Γερμανία, στα 80 δολ. στον Καναδά, στα 76 δολ. στη Γαλλία στα 66 στην Αυστραλία, στα 61 στην Αγγλία και στα 30 δολ. στην Ινδία

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση