Η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά την επικαιροποίηση των εμβολίων κατά της CoViD κατά την εμβολιαστική περίοδο 2024 - 2025, προκειμένου να καλύπτουν τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού JN.1.

Το στέλεχος JN.1 διαφέρει από την οικογένεια XBB του ιού, την οποία στόχευαν προηγούμενα εμβόλια. Την έχει πλέον ξεπεράσει και θεωρείται η πιο ευρέως κυκλοφορούσα παραλλαγή παγκοσμίως.

Στη σύστασής τους, οι ειδικοί της Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης έλαβαν πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από διεθνείς Οργανισμούς και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που παράγουν εμβόλια κατά της CoViD.

Εξέτασαν, επίσης, ένα ευρύ φάσμα στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για την εξέλιξη του ιού και αναλύσεων από μελέτες σε ζώα σχετικά με τις επιπτώσεις των υπό δοκιμή εμβολίων κατά της παραλλαγής JN.1.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η στόχευση του JN.1 θα βοηθήσει στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας καλούνται να επικοινωνήσουν με τον EMA, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των ενημερώσεων των αδειών κυκλοφορίας των εμβολίων τους.

Όλες οι εταιρείρς πρέπει να ενημερώσουν τη σύνθεση των εγκεκριμένων εμβολίων τους, σύμφωνα με τη σύσταση του Οργανισμού.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν επί του παρόντος νέα εμβόλια κατά της CoViD που δεν στοχεύουν το JN.1, ενθαρρύνονται, επίσης, να επικοινωνήσουν με τον EMA για να συζητήσουν στρατηγικές για την αλλαγή της σύνθεσης των εμβολίων τους.

Οι εθνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβουν τελικές αποφάσεις σχετικά με τις εκστρατείες εμβολιασμού για το 2024 και το 2025, με βάση την κατάσταση στη χώρα τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ