Χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος ήταν και συνεχίζουν να είναι μερικές από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Μια μετάβαση μεταξύ μολυσματικών και μη μεταδοτικών ασθενειών συνέβη στις αρχές του 1900 ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της δημόσιας υγείας και συνεχίζεται από τότε. Τώρα, καθώς τα άτομα ζουν περισσότερο, ο επιπολασμός και το κόστος της χρόνιας νόσου συνεχίζουν να αυξάνονται. Το εκτιμώμενο κόστος των χρόνιων ασθενειών αναμένεται να φτάσει τα 47 τρισ. δολ. παγκοσμίως έως το 2030.

Ο ατομικός τρόπος ζωής και οι συμπεριφορές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Πολλές από αυτές τις καταστάσεις (διαβήτης, καρδιακές παθήσεις και αναπνευστικές παθήσεις) μπορούν να προληφθούν και οι κύριοι παράγοντες κινδύνου τους είναι η σωματική αδράνεια, η κακή διατροφή,το κάπνισμα και το υπερβολικό αλκοόλ. Δυστυχώς, η επένδυση στην πρόληψη παραμένει μικρή σε σύγκριση με τη θεραπεία, τόσο από την άποψη του τρόπου ζωής όσο και από την άποψη των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 63% των θανάτων παγκοσμίως το 2008 προκλήθηκαν από σημαντικές ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και διαβήτης). Το 2011, το κόστος των χρόνιων ασθενειών παγκοσμίως εκτιμήθηκε ότι θα φτάσει τα 47 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό

Το 2020, παγκοσμίως, εκτιμάται ότι 523 εκατομμύρια άνθρωποι ανέφεραν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου και περίπου 19 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν σε καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 32% όλων των παγκόσμιων θανάτων και είναι μια απόλυτη αύξηση 18,7% από το 2010.

Καρκίνος

Παγκοσμίως, ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου. Το 2020, σχεδόν 10 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν στον καρκίνο. Η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπολογίζεται ότι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου θα αυξηθεί πάνω από 40% έως το 2040.  Το συνολικό κόστος του καρκίνου παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 25 τρισ.δολ. μεταξύ 2020 και 2050. Συγκεκριμένα, οι καρκίνοι της τραχείας, των βρόγχων και του πνεύμονα, παχέος εντέρου και του ορθού- στήθος- συκώτι και η λευχαιμία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου κόστους.

Διαβήτης

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη και ο επιπολασμός αυξάνεται σταθερά. Συνολικά 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως αποδίδονται άμεσα στον διαβήτη ετησίως, όπως αναφέρθηκε το 2019. Εκτιμήσεις, το 2016, υποδεικνύουν ότι εάν συνεχιστούν οι τάσεις, περισσότεροι από 700 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να έχουν διαβήτη μέχρι το 2025.  Η παγκόσμια δαπάνη για την υγεία, για τον διαβήτη, υπολογίστηκε σε 966 δισ. δολ. το 2021 για ενήλικες ηλικίας 20 έως 79 ετών.

Νόσος Alzheimer και άλλες άνοιες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο με άνοια και κάθε χρόνο υπάρχουν σχεδόν 10 εκατομμύρια νέα κρούσματα.  Το 2019, υπολογίστηκε ότι το βάρος της άνοιας κόστιζε την παγκόσμια οικονομία 1,3 τρισ. δολ.

Υποστήριξη αλλαγών στον τρόπο ζωής και αντιμετώπιση κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για όλες τις προαναφερθείσες χρόνιες ασθένειες συνδέονται στενά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση του αλκοόλ απαιτούν ατομική δράση και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ο ρόλος των επαγγελματιών ιατρών στην υποστήριξη αυτών των αλλαγών συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής δεν μπορεί να υποτιμηθεί και αποτελεί σημαντικό συμπλήρωμα της θεραπείας. Επιπλέον, η διασφάλιση μιας δίκαιης και με σεβασμό προσέγγισης στη φροντίδα θα συμβάλει στον μετριασμό των γνωστών ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και στη δημιουργία εμπιστοσύνης.

Το μέλλον και η καινοτομία

Η επιδημιολογία χρόνιων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, όπως ο καρκίνος, οι αναπνευστικές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επηρεάζεται βαθιά από αλλαγές στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με τη διατροφή, το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα και τη χρήση αλκοόλ. Είναι προφανές ότι αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων ανοιών.

Επιπλέον, μεγάλα ποσοστά ατόμων επιβαρύνονται με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την υγειονομική περίθαλψη και τα αποτελέσματα υγείας. Καθώς προσβλέπουμε στο μέλλον για να μειώσουμε το βάρος των χρόνιων ασθενειών, αναμένουμε τη συνέχιση της καινοτομίας. Για παράδειγμα, υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στην αυτο-παρακολούθηση των βιομετρικών στοιχείων που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή και την αρτηριακή πίεση. Καθώς οι καταναλωτές παίρνουν στα χέρια τους τις μετρήσεις υγείας τους μέσω φορητών συσκευών, εφαρμογών τεχνολογίας και αυτοματοποιημένων μηνυμάτων, αναμένουμε να δούμε αλλαγές στη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης, της διαλειτουργικότητας και, ελπίζουμε, αναφέρει το άρθρο, σε ενθαρρυντικές ειδήσεις για την αλλαγή συμπεριφοράς και την αυτοδιαχείριση χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, η τεχνολογία είναι δαπανηρή και απαιτεί μεγαλύτερη προσβασιμότητα. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν ανισότητες, όπως η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η ασφαλιστική κάλυψη, η εκπαιδευτική ευαισθητοποίηση κ.α Αρα, για να επιτευχθεί η ισότητα στην υγεία, αυτές οι καινοτομίες πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη. 

Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10830426/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρομποτική χειρουργική για  διαφραγματοκήλη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει την Ευρώπη
Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος Πάρκινσον για αγχώδη άτομα άνω των 50 ετών [μελέτη]