Ερευνα εντόπισε νέο βιοδείκτη για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου. Το μόριο είναι το miR-519a-3p, ένα μικροRNA που συνδέεται απευθείας με την έκφραση της πρωτεΐνης PrPC, που είναι απορυθμισμένη σε ανθρώπους που πάσχουν από ορισμένες νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Alzheimer.

Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες του Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC)  και του University of Barcelona, δημοσιεύτηκε στο Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular Basis of Disease.

Η έκφραση ορισμένων μικροRNA είναι γνωστό πως απορρυθμίζει  ασθενείς με Alzheimer.

Όμως είναι η πρώτη φορά που αυτό το μικροRNA έχει συνδεθεί συγκεκριμένα με τη μείωση της παραγωγής PrP πρωτεΐνης κατά την εξέλιξη της νόσου.

Η έρευνα επίσης ανέλυσε συγκριτικά την παρουσία του βιοδείκτη σε δείγματά από άλλες νευροαναπτυξιακές νόσους.

Οι ερευνητές συνέκριναν το επίπεδο του miR-519a-3p σε δείγματα πολλών  νευροαναπτυξιακών νόσων και της Πάρκινσον επιβεβαιώνοντας ότι αλλαγές στο miR-519a-3p αφορούν συγκεκριμένα τη νόσο Alzheimer.

Δήλωσαν ότι η ερευνητική ομάδα κάνει πρόοδο και πως επόμενο βήμα είναι να επικυρωθεί ο miR-519a-3p ως βιοδείκτης σε δείγματα αίματος από διαφορετικές ομάδες ασθενών ώστε να αρχίσει η χρήση του στην κλινική διάγνωση της νόσου σε περιφερειακά δείγματα.

Η ποσότητα της πρωτεΐνης PrPC αλλάζει κατά τη διάρκεια της νόσου Alzheimer με υψηλότερα επίπεδα στα αρχικά στάδια της νόσου και χαμηλότερα καθώς αυτή εξελίσσεται.

Αν και ο μηχανισμός που είναι  υπεύθυνος για τις αλλαγές δεν είναι γνωστός με λεπτομέρειες, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά μικροRNA προσκολλώνται σε συγκεκριμένη περιοχή του γονιδίου PRN που ελέγχει την έκφραση της PrPC μειώνοντάς τη.

Για αυτόν τον λόγο και με βάση συγκρίσεις από προηγούμενες έρευνες και αναλύσεις σε διάφορες γονιδιωματικές βάσεις δεδομένων, οι ερευνητές επέλεξαν για την έρευνά τους το μικροRNA miR-519a-3p.

Πηγές:
Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular Basis of Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]