Όλοι οι δρομείς έχουν τη δική τους φόρμα, διασκελισμό και πόδι. Ενώ υπάρχουν ορισμένες καθολικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για τη σωστή φόρμα τρεξίματος, το πού χτυπούν τα πόδια σας στο έδαφος είναι συχνά θέμα προσωπικής προτίμησης. Είτε τρέχετε με τα δάχτυλα των ποδιών, τις φτέρνες ή το μέσο του ποδιού σας, κάθε δρομέας έχει τον δικό του τρόπο να χτυπάει το έδαφος.

Κάθε τρόπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Μπορεί να είναι δύσκολο να αξιολογήσετε το δικό σας μοτίβο βηματισμού. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να τραβήξετε ένα βίντεο αργής κίνησης με τον εαυτό σας να τρέχει. Προσπαθήστε να τραβήξετε όσο περισσότερα βήματα μπορείτε και κοιτάξτε προσεκτικά για να δείτε ποιο μέρος του ποδιού σας χτυπά πρώτο στο έδαφος.

Τρέξιμο στα δάχτυλα των ποδιών

Οι υποστηρικτές του τρεξίματος  με το μπροστινό μέρος υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνική ενισχύει την ορμή προς τα εμπρός σε σύγκριση με το χτύπημα στη φτέρνα και ασκεί λιγότερη πίεση στα γόνατα. Αλλά το τρέξιμο στα δάχτυλα των ποδιών σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναπήδηση, που είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος για να τρέξετε. Και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν πιθανότητα για επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς στο πόδι από τη χρήση αυτής της τεχνικής.

Χτύπημα στη φτέρνα

Η τεχνική του χτυπήματος της φτέρνας είναι ακριβώς όπως ακούγεται: Η φτέρνα χτυπά πρώτα στο έδαφος ακολουθούμενη από το μεσαίο τμήμα και τα δάχτυλα των ποδιών. Οι περισσότεροι δρομείς χρησιμοποιούν αυτή τη δρασκελιά επειδή συχνά την αισθάνονται πιο φυσική σε σύγκριση με το τρέξιμο στο μπροστινό μέρος ή στο μέσο του ποδιού. Το χτύπημα της φτέρνας επίσης τεντώνει και δυναμώνει τους μυς της γάμπας. Ωστόσο, αυτός ο τύπος δρασκελιάς μπορεί να κάνει ορισμένους δρομείς πιο επιρρεπείς σε υπερβολές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή τραυματισμό στα γόνατα και τους γοφούς. Οι αστράγαλοι και τα γόνατα απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσκρουσης, γι' αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια.

Τρέξιμο με το μέσο του ποδιού

Οι υποστηρικτές αυτού του τρεξίματος λένε ότι αυτή η τεχνική βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών, μειώνοντας τις επιπτώσεις τους στις αρθρώσεις. Το να φοράτε ελαφριά παπούτσια για τρέξιμο, τα οποία έχουν λιγότερο μαξιλάρι, μπορεί προσφέρει επιπλέον προστασία στις αρθρώσεις.

Ποιος τύπος είναι καλύτερος;

Το χτύπημα της φτέρνας θεωρείται κακή φόρμα τρεξίματος, αν και πολλοί δρομείς το κάνουν φυσικά. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο πιστεύαμε κάποτε. Μια ανασκόπηση του 2021 έδειξε ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το μοτίβο του τρόπου που ακουμπάει στο έδαφος το πόδι ενός δρομέα έχει οποιαδήποτε σχέση με τραυματισμούς.

Πώς να αλλάξετε τον τρόπο που τρέχετε

Βρείτε το μοτίβο σας

Για να προσδιορίσετε τον τύπο του βηματισμού που έχετε, είναι καλύτερο να τραβήξετε ένα βίντεο με τον εαυτό σας να τρέχει. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 68% των δρομέων ήταν σε θέση να αναφέρουν με ακρίβεια το μοτίβο τους.

Επικεντρωθείτε στο μοτίβο σας

Προσέξτε να μην κάνετε υπερβολές που θα οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Εστιάστε στο να προσγειώνεστε στο μεσαίο τμήμα του ποδιού σας, με το πόδι σας ακριβώς κάτω από το σώμα σας σε κάθε βήμα.

Εξασκηθείτε στο ξυπόλυτο τρέξιμο

Πολλοί άνθρωποι προσγειώνονται φυσικά στη μέση του ποδιού όταν τρέχουν ξυπόλητοι. Εξασκηθείτε στο τρέξιμο σε χαλί, γρασίδι ή χλοοτάπητα χωρίς παπούτσια για μικρά χρονικά διαστήματα, ώστε το σώμα σας να μπορεί να βρει τον φυσικό του βηματισμό. Ξεκινήστε με 30 δευτερόλεπτα στην αρχή και συνεχίστε από εκεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαθλαστική επέμβαση laser: Συχνές ερωτήσεις
Νοσοκομεία στάζουν νερά - ΠΟΕΔΗΝ: Η έλλειψη συντήρησης εκδικείται
8 + 1 ερωτήσεις για την πολλαπλή σκλήρυνση