Πρώην καπνιστές τσιγάρων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο ή συσκευές ατμίσματος μπορεί ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο πνεύμονα έναντι όσων δεν ατμίζουν, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο ATS 2024 International Conference.

Ο Yeon Wook Kim, του Seoul National University Bundang Hospital, δήλωσε ότι είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα σε πληθυσμό που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα σε χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά τη διακοπή του καπνίσματος τσιγάρων.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 4.329.288 ανθρώπους με ιστορικό καπνίσματος που συμμετείχαν στο National Health Screening Program της Νότιας Κορέας, σε 2 περιόδους: 2012-2014 και 2018. Πραγματοποίησαν επανεξέταση τον Δεκέμβριο 2021.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 6 ομάδες ανάλογα με το ιστορικό καπνίσματος και την αλλαγή της συνήθειας.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ανακάλυψαν ότι 53.354 άνθρωποι ειχαν εμφανίσει καρκίνο στον πνεύμονα  και πέθαναν 6.351 από αυτόν.

Πρώην καπνιστές τσιγάρων που είχαν διακόψει για 5 χρόνια ή περισσότερο και χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας που συνδεόταν με τον καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με πρώην καπνιστές που είχαν διακόψει λιγότερο από 5 χρόνια και δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Για τους καπνιστές που είχαν διακόψει λιγότερο από 5 χρόνια, όσοι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο φάνηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα και θανάτου από αυτόν έναντι όσων δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πηγές:
American Thoracic Society

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση ΑΣΕΠ σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επιλογή διοικητών Υγείας
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης - Συνάντηση με τον Δ. Βαρτζόπουλο
Σε άνοδο τα περιστατικά καρκίνου του πέους