Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων συνδεόταν με κίνδυνο καρκίνου ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σε όσες γυναίκες χρησιμοποιούσαν το ταλκ πολύ ή για μεγάλο διάστημα.

Επιστήμονες του National Institutes of Health εστίασαν σε στοιχεία της Sister Study, στην οποία εγράφησαν 50.000 γυναίκες στις ΗΠΑ από το 2003 έως το 2009.

Η ηλικία τους στην έναρξη ήταν 35 έως 74. Καθεμία είχε μια αδερφή με καρκίνο μαστού, που θα μπορούσε να τις θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο μαστού ή ωοθηκών.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν ταλκ στα γεννητικά τους όργανα σε ηλικία 10-13 ετών και κατά το έτος πριν εγγραφούν στην έρευνα.

Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν με ερωτηματολόγια από το 2017 έως το  2019, που τις ρωτούσαν για τη χρήση ταλκ που είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Με βάση τις απαντήσεις, υπολογίστηκε ότι έως το 56% των γυναικών χρησιμοποιούσαν ταλκ στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων σε κάποια φάση της ζωής τους.

Αυτές οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι έγχρωμες, λιγότερο μορφωμένες και να ζουν στον Νότο.

Η ανάλυση δεν μπορεί να αποδείξει ότι το ταλκ προκαλεί καρκίνο ωοθηκών, αλλά η ερευνήτρια Dale Sandler, του National Institute of Environmental Health Sciences, δήλωσε ότι πιθανόν δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχτεί πλήρως, αιτιατή σχέση σε έρευνες σε ανθρώπους

Δεν μπορεί να γίνει κλινική έρευνα και να τυχαιοποιηθούν άνθρωποι σε ‘’χρήστες’’ και ‘’μη χρήστες’’ ταλκ, δήλωσε.

Επομένως, θα χρειαστεί να εστιάσουν οι ερευνητές σε άλλα είδη έρευνας, δήλωσε.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα θα πρέπει να οδηγήσουν γυναίκες να ξανασκεφτούν τη χρήση προιόντων ταλκ, δήλωσε η ερευνήτρια Katie O’Brien, και πρόσθεσε  ότι η ερευνητική ομάδα δεν  γνωρίζει κάποια ιατρικώς αναγκαία αιτία που κάποια θα χρειαζόταν να χρησιμοποιεί ταλκ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρομποτική χειρουργική για  διαφραγματοκήλη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει την Ευρώπη
Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος Πάρκινσον για αγχώδη άτομα άνω των 50 ετών [μελέτη]