Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα άβολο αλλά πολύ κοινό πρόβλημα της εγκυμοσύνης. Μέχρι και 70% των εγκύων το αντιμετωπίζουν. Και αν είναι περιστασιακός, αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για τον έντονο πόνο στην πλάτη που συμβαίνει κατά την εγκυμοσύνη;

Ο σοβαρός πόνος στην πλάτη όταν είστε έγκυος μπορεί να έχει διάφορες αιτίες.

Αρχικά, η πλάτη σας πρέπει να υποστηρίζει επιπλέον βάρος για μήνες κατά την εγκυμοσύνη. Όσο η μήτρα και το μωρό σας μεγαλώνουν, το κέντρο βάρους σας πηγαίνει προς τα εμπρός, επηρεάζοντας τη στάση σας και πιθανώς προκαλώντας πόνο στην πλάτη. Αυτό ευθύνεται συνήθως για τον πόνο στην πλάτη που εμφανίζεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Ο πόνος στην πλάτη του πρώτου τριμήνου μπορεί να προέλθει από την απελευθέρωση ορμονών που βοηθούν στο να μαλακώσουν οι χόνδροι στην περιοχή της πυέλου και να χαλαρώσουν οι αρθρώσεις για να διευκολύνουν τον τοκετό. Αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι η πλάτη σας χάνει μέρος της υποστήριξης που συνήθως παρέχουν αυτές οι αρθρώσεις και οι χόνδροι. Το ψυχολογικό ή συναισθηματικό στρες της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκή σύσφιξη και πόνο στην πλάτη τον πρώτο καιρό.

Ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προκαλέσουν έντονο πόνο στην πλάτη. Η ξαφνική εμφάνισή του μπορεί να είναι σημάδι πρόωρου τοκετού ή λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Λιγότερο κοινές αιτίες έντονου πόνου στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν την οστεοπόρωση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη σπονδυλική οστεοαρθρίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο έντονος πόνος;

Η ανακούφιση του έντονου πόνου στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να απαιτεί ποικίλες θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο που εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Προσαρμόστε τον τρόπο ζωής σας

Για να αποτρέψετε τις εξάρσεις του πόνου στην πλάτη ή να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο σπίτι ή στην εργασία, έχετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές:

Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα.

Διατηρήστε τη σωστή στάση του σώματος όταν κάθεστε. Προσπαθήστε να κάθεστε ίσια σε καρέκλες που παρέχουν καλή στήριξη στην πλάτη και χρησιμοποιήστε υποπόδιο όποτε είναι δυνατόν.

Κοιμηθείτε στο πλάι, με ένα μαξιλάρι στήριξης ανάμεσα στα γόνατά σας.

Ντυθείτε για λιγότερο πόνο

Ορισμένες επιλογές ρούχων μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο. Φορέστε αθλητικά παπούτσια ή άλλα παπούτσια που παρέχουν καλή στήριξη και αφήστε τα τακούνια στην άκρη μέχρι τη γέννηση του μωρού. Μπορεί επίσης να βρείτε ανακούφιση με ένα ρούχο στήριξης της κοιλιάς, το οποίο μοιάζει με ζώνη και αφαιρεί μέρος του βάρους της κοιλιάς από τους μυς της πλάτης. Ορισμένα παντελόνια εγκυμοσύνης επίσης  έχουν μια φαρδιά ελαστική ταινία που εφαρμόζει κάτω από την κοιλιά σας για περισσότερη στήριξη.

Κάντε ένα προγεννητικό μασάζ

Το μασάζ μπορεί συχνά να ανακουφίσει από τον πόνο στην πλάτη και να χαλαρώσει το σώμα. Μια ανασκόπηση του 2021 από 10 μελέτες υποδηλώνει ότι το προγεννητικό μασάζ ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη και στα πόδια, καθώς και μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Το προγεννητικό μασάζ συνιστάται συνήθως μετά το πρώτο τρίμηνο. Για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές μασάζ, προσπαθήστε να βρείτε έναν πιστοποιημένο θεραπευτή μασάζ με εμπειρία στην παροχή προγεννητικού μασάζ.

Φροντίστε να κάνετε διατάσεις

Το επιπλέον βάρος που συνοδεύει την εγκυμοσύνη μπορεί να ασκήσει πίεση στο ισχιακό νεύρο, το οποίο τρέχει από τη σπονδυλική στήλη σας προς τα δύο πόδια. Ορισμένες διατάσεις που αφορούν την πλάτη και τα πόδια σας μπορούν να βοηθήσουν με την ισχιαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή για ορισμένες ασφαλείς διατάσεις που μπορεί να βοηθήσουν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου