Επιστήμονες χρησιμοποίησαν την αδυναμία κυττάρων καρκίνου μαστού εναντίον του εαυτού τους, συνδέοντας ένα ογκοεκλεκτικό αντίσωμα με φάρμακο που καταστρέφει κύτταρα, για την εξουδετέρωση δύσκολων στην αντιμετώπιση όγκων.

Η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σοφία Καραγιάννη, του King's College London, δημοσιεύτηκε στο Clinical Cancer Research και αποτελεί νέα μέθοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η ανακάλυψη αφορά τον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού που αποτελεί έως το 15% των διαγνωσμένων καρκίνων μαστού. Πρόκειται για ένα επιθετικό τύπο καρκίνου, ανθεκτικό στη χημειοθεραπεία και που είναι πιο συχνός στις γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Αναλύθηκαν στοιχεία από 6.000 δείγματα καρκίνου μαστού για να εξεταστούν οι ιδιότητες των καρκίνων κυττάρων που συνδέονται με επιθετικούς και ανθεκτικούς στη χημειοθεραπεία καρκίνους.

Μελετήθηκε η βιολογία του καρκίνου, τι εκφράζεται στον όγκο, η κυτταρική επιφάνεια και το εσωτερικό του όγκου για να κατανοηθεί πώς διαφεύγουν τα κύτταρα από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας.

Οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία του δείκτη EGFR στην επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου και των ογκογενικών μορίων- εξαρτώμενες από την κυκλίνη κινάσες (CDK)- που είναι υπεύθυνα για την κυτταρική διαίρεση.

Χρησιμοποίησαν τη γνώση έναντι καρκινικών κυττάρων για να συνδέσουν το cetuximab, ογκοεκλεκτικό αντίσωμα που στοχεύει την πρωτεΐνη EGFR που εκφράζεται σε αυτόν τον τύπο καρκίνου, με φάρμακο που μπλοκάρει τα CDK, για να δημιουργηθεί εξατομικευμένο φάρμακο για τον καρκίνο μαστού. Καθώς το σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου στοχεύει ειδικά το καρκινικό κύτταρο, ενδεχομένως μπορεί να χορηγηθεί χαμηλότερη δόση αναστολέα από τη συνήθη, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο τοξική για την ασθενή.

Η καθηγήτρια Σοφία Καραγιάννη, του King's College London, δήλωσε ότι η ομάδα ερευνούσε τις αδυναμίες του καρκίνου και ανακάλυψε πώς μπορεί να οδηγήσει τις θεραπείες σε μια από αυτές.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι οι ερευνητές συνδύασαν τα 2 φάρμακα για να δημιουργήσουν εξατομικευμένο σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου για ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου. Το αντίσωμα καθοδηγεί το τοξικό φάρμακο κατευθείαν στο καρκινικό κύτταρο- που προσφέρει την πιθανότητα για χαμηλότερη δόση και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν φθάσει σε κλινικό πλαίσιο η θεραπεία, αλλά η ερευνητική ομάδα αναμένει ότι μπορεί να προσφέρει νέες επιλογές αγωγής για καρκίνους με δυσμενή πρόγνωση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;