Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Health Data Science, έδειξε τη σημαντική επίδραση του υψηλού ΔΜΣ στην υγεία του εγκεφάλου.

Η μελέτη με επικεφαλής τον Han Lv, του Beijing Friendship Hospital, Capital Medical University, ανακάλυψε ότι ο υψηλός ΔΜΣ συνδέεται με μιαρότερο όγκο εγκεφάλου, μεγαλύτερες βλάβες στη λευκή ουσία και μη φυσιολογικά μικροδομική ακεραιότητα.

Αναλύθηκαν στοιχεία πληθυσμού, 16 ετών, για την εξέταση της επίδρασης του ΔΜΣ σε στοιχεία νευροαπεικόνισης, σε ενηλίκους 25 έως 83 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο υψηλός ΔΜΣ συνδεόταν με μικρότερο όγκο εγκεφάλου και μεγαλύτερο όγκο υπερέντασης της λευκής ουσίας- ιδιαίτερα στους νεότερους των 45 και μεγαλύτερους των 60 ετών.

Ο υψηλός ΔΜΣ είναι βλαπτικός για νεότερους ενήλικες κάτω των 45 ετών, στους οποίους αντιστοιχεί σε περίπου 12 έτη εγκεφαλικής γήρανσης, δήλωσαν οι ερευνητές. Η διατήρηση του ΔΜΣ κάτω από 26.2 kg/m² συνιστάται για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι ο υψηλός ΔΜΣ συνδέεται αιτιατά με μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας και αυξημένη κλασματική ανισοτροπία σε περιοχές του εγκεφάλου υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης υγιούς ΔΜΣ στην ενήλικο ζωή για την υγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ ΔΜΣ και υγείας του εγκεφάλου τονίζοντας την ανάγκη για στρατηγικές δημόσιας υγείας που θα στοχεύουν στη μείωση του ΔΜΣ για καλύτερα νευρολογικά αποτελέσματα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση