Στους ηλικιωμένους, το να ξέρουν πότε είναι ώρα να σταματήσουν να οδηγούν, μπορεί να είναι δύσκολη και συναισθηματική απόφαση. Νεα έρευνα του Washington University School of Medicine στο St. Louis, υποδεικνύει ότι η γνωστική λειτουργία παρά η ηλικία ή ακόμα και τα αρχικά συμπτώματα της όσου Alzheimer είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει πότε οι ηλικιωμένοι αποφασίζουν να αποσυρθούν από την οδήγηση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, παρακολούθησε 283 συμμετέχοντες 72 ετών που οδηγούσαν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σε 5,6 χρόνια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν νοητική βλάβη ή χειρότερα σκορ σε νοητικά τεστ ήταν πιο πιθανό να σταματήσουν την οδήγηση έναντι όσων είχαν διατηρήσει φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες.

Ο M. Babulal, δήλωσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι οδηγοί έχουν επίγνωση των αλλαγών που εμφανίζουν καθώς γερνούν, όπως υποκειμενική νοητική εξασθένηση. Οι γιατροί θα πρέπει να συζητούν για τις αλλαγές μαζί τους. Αν ο κίνδυνος εντοπιστεί νωρίς, υπάρχει περισσότερος χρόνος να στηριχτεί η υπολειπόμενη ικανότητα επεκτείνοντας τον χρόνο που μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια και να σχεδιάσουν τη μετάβαση σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους όταν έρθει η ώρα να σταματήσουν να οδηγούν.

Για τις ανάγκες της έρευνας, μετρήθηκε η νοητική βλάβη και φάνηκε ότι ακόμα και ελαφρά αύξηση στο σκορ της κλίμακας CDR σε 0,5, δείχνοντας ελαφρά νοητική εξασθένηση, έκανε 3,5 φορές πιο πιθανό οι συμμετέχοντες να σταματήσουν να οδηγούν σε σύγκριση με όσους παρέμειναν στο μηδέν.

Στην πιο ευαίσθητη μέτρηση, με την κλίμακα PACC, τα χαμηλότερα σκορ συνδέονταν με 30% αυξημένη πιθανότητα να σταματήσουν να οδηγούν οι συμμετέχοντες.

Έκπληξη προκάλεσε το εύρημα οτι η παρουσία βιοδεικτών Alzheimer στον εγκέφαλο και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό δεν προέβλεπε την απόφαση να σταματήσει ένας ηλικιωμένος την οδήγηση. Αυτό υποδεικνύει ότι ακόμα και στα πιο αρχικά στάδια νοητικής εξασθένησης, πριν την πλήρη ανάπτυξη του Alzheimer μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητα οδήγησης.

Οσον αφορά τα φύλα, οι γυναίκες ήταν 4 φορές πιο πιθανό να σταματήσουν την οδήγηση κατά τη διάρκεια της έρευνας έναντι των αντρών.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες συχνά έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των ικανοτήτων τους, είναι πιο πρόθυμες να παραδεχτούν ότι δεν μπορούν πια να οδηγούν με ασφάλεια και σχεδιάζουν νωρίτερα τη μετάβαση έναντι των αντρών.

Οι ερευνητές συνιστούν οι ηλικιωμένοι άντρες οδηγοί να μιλούν με τους φροντιστές τους για την οδήγηση και να σκεφτούν να σταματήσουν πιο έγκαιρα.

Η απόφαση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία και ανεξαρτησία των ηλικιωμένων.

Αυτοί που παραδίδουν τα κλειδιά τους είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και να απομονωθούν. Όμως, η συνέχιση της οδήγησης έχοντας νοητική βλάβη, επίσης εγκυμονεί κινδύνους, καθώς οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι πιο πιθανό να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν σοβαρά σε δυστυχήματα

Ο Babulal σημείωσε ότι τακτικές εξετάσεις για τις νοητικές ικανότητες θα μπορούσαν να βοηθούν ηλικιωμένους και τους γιατρούς τους να αποφασίσουν καλύτερα σχετικά με την οδήγηση.

Πρόσθεσε, ότι τελικά οι περισσότεροι θα χρειαστεί να σταματήσουν να οδηγούν. Όμως, η έγκαιρη έναρξη της συζήτησης θα μπορεί να στηρίξει καλύτερα την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής τους.

 

Πηγές:
Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση