Συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες θα μπορούσαν να παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην υγιή γήρανση του εγκεφάλου, έδειξε νέα έρευνα.

Επιπλέον, αυτές συσχετίζονται στενά με αυτές που περιέχει η μεσογειακή διατροφή-η οποία ήδη συσχετίζεται με υγιή γήρανση εγκεφάλου.

Ο Aron Barbey, του University of Nebraska, δήλωσε ότι οι ουσίες που εντοπίστηκαν ευθυγραμμίζονται με το μεγάλο σώμα ερευνών στον τομέα, που δείχνουν τη θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής, που  δίνει έμφαση σε τροφές πλούσιες σε αυτά τα ωφέλιμα συστατικά, στην υγεία.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος και υπέβαλαν σε τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας και μαγνητική τομογραφία 100 ανθρώπους νοητικά υγιείς, ηλικίας 65 - 75.

Η ανάλυση έδειξε 2 τύπους εγκεφαλικής γήρανσης: επιταχυνόμενη και πιο αργή από την αναμενόμενη.

Αυτοί με πιο αργή γήρανση εγκεφάλου είχαν ξεχωριστό θρεπτικό προφίλ στο αίμα τους.

Οι ωφέλιμοι θρεπτικοί βιοδείκτες αίματος περιέλαβαν συνδυασμό των παρακάτω:

  • Λιπαρά οξέα (α- λινολεϊκό οξύ, εικοσαπεντανοϊκό οξύ, λιγνοκερικό οξύ, εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ).
  • Aντιοξειδωτικά και καροτενοειδή (ζεαξανθίνη και λουτείνη)
  • Δυο μορφές βιταμίνης E
  • Χολίνη

Αυτό το προφίλ συσχετίζεται στενά με αυτό της Μεσογειακής διατροφής.

Τα συγκεκριμένα διατροφικά μοτίβα είναι υποσχόμενα και έχουν ευνοϊκούς συσχετισμούς με μετρήσεις νοητικών επιδόσεων και υγείας του εγκεφάλου, δήλωσε ο Barbey.

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Aging.

Πηγές:
Nature Aging.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Covid: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη
Τι προκαλεί ο κλιματισμός στο σώμα σας
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης» η Θεσσαλία