Η κυβέρνηση της M. Βρετανίας θέλει να απαγορεύσει στις μελλοντικές γενιές να αγοράζουν τσιγάρα - αλλά ενόψει των γενικών εκλογών που έχουν πλέον ανακοινωθεί, το μέλλον του σχεδίου είναι ακόμη ανοιχτό.

Πριν από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, πρόκειται να προωθηθεί εσπευσμένα μια σειρά από νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει να καταστήσει το κάπνισμα σχεδόν αδύνατο για τις μελλοντικές γενιές, δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Παρασκευής, όπως μετέδωσαν χθες τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, το σχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης υποστηρίζεται και από το σοσιαλδημοκρατικό εργατικό κόμμα, το οποίο προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις. Η απαγόρευση των τσιγάρων για τις μελλοντικές γενιές θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει και πάλι θέμα στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Οι Βρετανοί εκλέγουν νέο κοινοβούλιο στις 4 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε τα σχέδια το φθινόπωρο. Θα καθιστούσε παράνομη την αγορά καπνού από άτομα που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Για το σκοπό αυτό, το κατώτατο όριο ηλικίας, που σήμερα είναι τα 18 έτη, θα αυξηθεί σταδιακά.

Στόχος του Sunak είναι να διασφαλίσει ότι κανένας που θα κλείσει φέτος τα 15 ή νεότερος δεν θα μπορεί ποτέ να αγοράσει νόμιμα προϊόντα καπνού.

Οι ενήλικες που καπνίζουν σήμερα θα εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν τσιγάρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Από τη φάρμα στο πιρούνι" - Σχεδιασμός για βιώσιμη τροφή στα σχολεία
10 συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία
Διάκριση για τη ΔΟΘ στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αιματολογίας