Υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού και της σχετιζόμενης με τη μεταβολική δυσλειτουργία στεατικής ηπατικής νόσου (MASLD), που ήταν παλαιότερα γνωστή ως μη αλκοολική ηπατική νόσος.

Αυτό προκύπτει από μετα-ανάλυση μελετών σε 76,5 εκατομμύρια ανθρώπους, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Gut του British Medical Journal.

Τη μελέτη υπογράφουν επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ελλάδα (Στέργιος Πολύζος, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ).

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει σχέση μεταξύ του πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού και της σχετιζόμενης με τη μη αλκοολική ηπατική νόσο (MASLD).

Το μέγεθος, ωστόσο, του κινδύνου και η σχέση με τη σοβαρότητα της ηπατικής νόσου δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μία μετα-ανάλυση σειράς μελετών, προκειμένου να ποσοτικοποιήσουν τον βαθμό της συσχέτισης μεταξύ πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού και μη αλκοολικής ηπατικής νόσου. Αξιολόγησαν 28 μελέτες με δεδομένα για συνολικά 76,5 εκατομμύρια άτομα

Όπως αναφέρουν, ο πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο MASLD και με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο στεατοηπατίτιδας σχετιζόμενης με μεταβολική δυσλειτουργία ή με προχωρημένη ίνωση.

Η ανάλυση δεδομένων από τέσσερις μελέτες κατέδειξε μία οριακά μη σημαντική συσχέτιση μεταξύ υποθυρεοειδισμού και κινδύνου ανάπτυξης MASLD κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 4,5 ετών.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός σχετίζεται σημαντικά τόσο με αυξημένη παρουσία όσο και με ιστολογικά σοβαρή μη αλκοολική ηπατική νόσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο [μελέτη]
ΙΣΑ: “Ορίζοντες Υγείας, με το βλέμμα στο Μέλλον”
CoViD: Πώς η αντίδραση του ανοσοποιητικού οδηγεί σε φλεγμονή στον πνεύμονα [μελέτη]