Οι θεραπείες για τον έρπη υπόσχονται γρήγορη ανακούφιση. Το γερμανικό ίδρυμα "Warentest" δεν έχει πειστεί γι΄αυτό. Θεωρεί ότι οι κρέμες με ακυκλοβίρη ή πενσικλοβίρη δεν είναι "πολύ κατάλληλες". Τα επιθέματα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι χρήσιμα.

Τα ειδικά επιθέματα για τις κρυολογήματα, τα λεγόμενα patches, δεν κρύβουν μόνο τις αντιαισθητικές φουσκάλες. Μπορούν να υποστηρίξουν την επούλωση και να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση.

Χρειάζονται μία έως δύο εβδομάδες για να επουλωθεί ο έρπης από μόνος του. Αυτό είναι ένα διάστημα κατά το οποίο οι πάσχοντες συχνά αισθάνονται ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί το στόμα τους. Οι μη συνταγογραφούμενες κρέμες και τα ιατρικά προϊόντα, όπως τα έμπλαστρα, τα επιθέματα ή τα θερμικά στικ, υπόσχονται μικρότερη περίοδο ταλαιπωρίας. Ορισμένα προϊόντα διαφημίζουν ακόμη και θεραπεία μέσα σε 24 ώρες.

Ωστόσο, η το ίδρυμα "Warentest" δεν πείθεται ιδιαίτερα από τα φάρμακα για το κρυολόγημα. Η οργάνωση προστασίας των καταναλωτών εξέτασε λεπτομερώς 26 προϊόντα για το τρέχον τεύχος του περιοδικού της "test".

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι αξιολόγησαν μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τους κινδύνους, προκειμένου να εκτιμήσουν αν τα προϊόντα είναι κατάλληλα για τη θεραπεία του έρπητα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι κανένα από τα 26 προϊόντα δεν μπορεί να συντομεύσει σημαντικά τον χρόνο επούλωσης.

Οι κρέμες με τα δραστικά συστατικά ακυκλοβίρη ή πενσικλοβίρη μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να μειώσουν τον χρόνο επούλωσης κατά μισή έως μία ημέρα.

Σύμφωνα με τις μελέτες, αυτό είναι το μόνο δυνατό. Ακόμη και αν οι κρέμες εφαρμόζονται και απλώνονται με τα πρώτα συμπτώματα, όπως συνιστούν οι κατασκευαστές. Σύμφωνα με το ίδρυμα, τα δραστικά συστατικά δεν διεισδύουν αρκετά βαθιά στο δέρμα και επομένως δεν φτάνουν στους νευρικούς κόμβους από τους οποίους προέρχεται η ιογενής λοίμωξη.

Τα επιθέματα προστατεύουν από τα μικρόβια και τα βακτήρια

Μπορούν λοιπόν να απουσιάζουν εντελώς οι θεραπείες για τον έρπητα; Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με απόλυτους όρους, διότι σύμφωνα με το ίδρυμα ορισμένα προϊόντα μπορούν σίγουρα να είναι ωφέλιμα. Για παράδειγμα, τα επιθέματα κατά του έρπητα. Πρόκειται για ειδικά επιθέματα που μπορούν να κολληθούν στις φουσκάλες για να κρατήσουν μακριά τη βρωμιά και τα μικρόβια.

Προσφέρουν επίσης έναν τρόπο απόκρυψης των φουσκάλων. Τα έμπλαστρα μπορούν επίσης να καλυφθούν με κραγιόν ή μακιγιάζ. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης των μολυσματικών ιών του έρπητα. Ωστόσο, το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να αποφεύγεται ως πρόσθετο μαις και ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Για να αποφύγετε να μεταδώσετε στους γύρω σας μόλυνση από έρπητα, οι πάσχοντες θα πρέπει να δίνουν προσοχή στην καλή υγιεινή. Αυτό σημαίνει: κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τις φουσκάλες. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνσή τους ή τη μετάδοση του ιού στα μάτια σας. Οι προσβεβλημένοι δεν θα πρέπει επίσης να μοιράζονται πετσέτες, ποτήρια, μπουκάλια για ποτό ή κραγιόν με άλλους κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Όποιος έχει έρπητα δεν πρέπει επίσης να φιλάει τα μωρά, καθώς αυτό μπορεί επίσης να φτάσει στα μάτια τους.

Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Παιδιάτρων (BVKJ), μια μόλυνση με ιούς έρπητα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του εγκεφάλου στα νεογέννητα, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10 συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία
Διάκριση για τη ΔΟΘ στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αιματολογίας
Γιατί πονά ο αγκώνας μου όταν κολυμπώ