Νέα μελέτη έδειξε ότι εκτός από τις γυναίκες και οι άντρες ωφελούνται από εμβολιασμό κατά του ιου των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο για τον ιό HPV παρέχει οφέλη σε άντρες και αγόρια και μειώvει τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, καθώς και άλλων κακοηθειών.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί σε συνέδριο της American Society of Clinical Oncology και περιέλαβε 1,7 εκατομμύρια εθελοντές που εμβολιάστηκαν έναντι του ιου HPV από το 2010, κάποια στιγμή μεταξύ 9 και 39 ετών και περίπου  ίδιο αριθμό μη εμβολιασμένων. Το 44% ήταν άντρες.

Αντρες που είχαν εμβολιαστεί είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνων που συνδέονται με τον HPV και της κεφαλής και τραχήλου  (3,4 και 2,8 περιστατικά, αντίστοιχα ανα 100.000 εμβολιασμένους, έναντι 7,5 και 6,3, αντίστοιχα ανα 100.000 ανεμβολίαστους), έδειξε η έρευνα.

Το κάπνισμα προηγουμένως ήταν η κύρια αιτία για πολλούς καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, όπως του στόματος και του φάρυγγα. Αλλα σήμερα η κύρια αιτία είναι οι λοιμώξεις από τον HPV δήλωσε η  πρόεδρος της ASCO Dr. Lynn Schuchter.

Η νεα έρευνα επεκτείνει τις ήδη γνωστές πληροφορίες και δείχνει οτι η πρόληψη με το εμβόλιο, της λοίμωξης, συμβάλλει στην πρόληψη αυτών των επιπλέον καρκίνων που συνδέονται με τον ιο HPV.

Οι γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνους που συνδέονταν με τον HPV και επομένως χαμηλότερο για καρκίνο τραχήλου της μήτρας  έναντι –όσων δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βραβείο Κοινοτικής Εταιρικής Σχέσης στο Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Κινητικού Νευρώνα
Άδωνις Γεωργιάδης: Επιπλέον 2.100 ευρώ σε γιατρούς που θα εργαστούν σε νησιά
"Από τη φάρμα στο πιρούνι" - Σχεδιασμός για βιώσιμη τροφή στα σχολεία