Οι περισσότερες, νεαρής ηλικίας επιζήσασες από καρκίνο μαστού μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν παιδιά, παρά την επίδραση της αγωγής, αναφέρει νέα έρευνα του Dana-Farber Cancer Institute.

Περίπου το 73% των επιζησάντων από καρκίνο μαστού που προσπάθησαν να συλλάβουν πέτυχαν εγκυμοσύνη και το 65% γέννησαν ζωντανό παιδί.

Οσες προχώρησαν σε κατάψυξη ωαρίων πριν την αγωγή για τον καρκίνο έτειναν να έχουν υψηλότερο ποσοστό γέννησης ζώντος παιδιού.

Από 1.213 επιλέξιμες συμμετέχουσες, 197 ανέφεραν προσπάθεια να συλλάβουν κατά τη διάρκεια 11 ετών, κατά μέσον όρο, που διήρκεσε η μελέτη. Οι συμμετέχουσες είχαν καρκίνο μαστού από στάδιο 0 έως ΙΙΙ.

Η έρευνα είχε σχεδιαστεί για να παρακολουθήσει τα ποσοστά κυήσεων και γέννησης ζωντανών παιδιών σε ομάδα επιζησάντων από καρκίνο μαστού και ασθενών που υπέδειξαν ότι προσπάθησαν να συλλάβουν μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Το στάδιο καρκίνου μαστού μιας γυναίκας στη διάγνωση δεν είχε σχέση με την κατοπινή της ικανότητα να πετύχει κύηση ή να γεννήσει ζωντανό παιδί.

Η Kimia Sorouri, δήλωσε ότι για πολλές νέες γυναίκες με καρκίνο μαστού, η ικανότητα να αποκτήσουν παιδιά μετά από αγωγή για τη νόσο είναι κάτι που τις απασχολεί πολύ. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα μπορεί να είναι βοηθητικά όταν οι γιατροί συμβουλεύουν ασθενείς για ζητήματα υπογονιμότητας.

Tα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της American Society for Clinical Oncology και θεωρούνται προκαταρκτικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]
Η MSD ανταγωνίζεται την Pfizer στην αγορά εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μετά την έγκριση του FDA
Πολλαπλούν μυέλωμα: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια